Gisteren (15 mei) publiceerde de Europese Grenswacht (Frontex) een overzicht van de afgelopen vijf maanden. Hieruit blijkt dat de illegale migratie in vergelijking met vorig jaar, zes procent is afgenomen. Toch zijn er ook aanwijzingen dat de migratie juist toeneemt, wanneer het coronavirus wordt weggedacht. Hiernaast zijn de routes die migranten nemen veranderd. Vooral het Centraal-Middellandse Zeegebied lijkt in trek te zijn (lees de cijfers hier).

In totaal waren er in 31.600 illegale grensovergangen van januari tot en met mei. Hierbij zijn twee zaken belangrijk om te onthouden. In de eerste plaats kan één persoon meerdere keren illegaal de grens oversteken. De statistieken spreken daarom niet over personen. In de tweede plaats zijn niet alle grensovergangen gedetecteerdHet werkelijke aantal illegale grensovergangen ligt daarom waarschijnlijk hoger. In vergelijking met vorig jaar is het totaal aantal grensovergangen dus zes procent lager. Desondanks is er een reële kans dat zonder de coronarestricties, de migratie veel hoger zou liggen. Eerder bleek namelijk al dat de illegale migratie in januari en februari – dus vóór de coronamaatregelen – explosief was gestegen. Ook bleek dat het sluiten van de grenzen effectief was in de strijd tegen mensensmokkel.

(Lees verder onder de tweet)

Europese frontlinie in Oosten

Frontex heeft het gebied waarbinnen grootschalige mensensmokkel plaatsvindt, opgedeeld in vier zones: Het Oostelijke, Westelijke en Centrale Middellandse Zeegebied en de Westelijke Balkan. In de eerste twee zones is de illegale migratie afgenomen, in de laatste twee is migratie sterk toegenomen. Dit betekent dat landen als Spanje, Portugal en Griekenland in vergelijking met vorig jaar ‘beter’ zijn uitgekomen. Landen als Italië, Malta, Kroatië, Slovenië en Hongarije hebben juist meer mensensmokkel te verduren.

(Lees verder onder de tweet)

Toch blijft het Oostelijke Middellandse Zeegebied in absolute cijfers nog steeds de frontlinie van Europa. Met 12.700 illegale grensovergangen torent dit gebied nog ver uit boven de nummer twee. Dit is tegelijkertijd ook het gebied waar Frontex veel van haar grenswacht inzet tegen de mensensmokkelaars. Het Westelijke Middellandse Zeegebied is in absolute cijfers het minst populair. Hier was er sprake van ‘slechts’ 3700 grensovergangen.

Alarmerende stijging migratie

Door de coronacrisis was de illegale migratie tijdelijk afgenomen. Toch wijst alles erop dat deze situatie maar kort duurde. De cijfers zeggen namelijk dat in de maand mei, de illegale migratie de lucht in vloog. In vergelijking met de maand april was het aantal migranten op de Balkan dat naar het Westen trok zelfs ‘vertiendubbeld’. Ook op alle andere plaatsen waar Frontex opereert was er sprake van een grote stijging. In het Oostelijke Middellandse Zeegebied was illegale migratie bijvoorbeeld acht keer zo hoog als in april.