In een interview met De Zondag reikt N-VA-kopstuk Theo Francken de hand naar de PS. “We zijn toe aan een historisch akkoord tussen het Vlaams-nationalisme en de sociaaldemocratie”, zegt hij.

Sinds enkele weken is de federale formatie opnieuw in gang geschoten. Het initiatief daarvoor kwam van de socialistische politieke familie – PS en sp.a – die een zogenaamde ‘snuffelronde’ hielden. Over de richting waarheen de formatie moet leiden, is minder eensgezindheid. Buiten de twee klassieke pistes van Vivaldi (paars-groen + CD&V) en paars-geel, lijkt er voorlopig weinig mogelijk. Premier Sophie Wilmès (MR) kwam in de coronacrisis dan weer met het voorstel om een ‘grande union’, of een zo breed mogelijke eenheidsregering te vormen. 

“Twee grootste politieke families”

Volgens N-VA-kopstuk Theo Francken is een regering gebouwd rond de N-VA en PS nodig voor de relance na de crisis. “Dit zijn de twee grootste politieke families van dit land. Zo’n regering zou legitimiteit hebben in élk deel van het land”, zegt hij. Hij hoopt daarom op een “historisch akkoord” tussen het Vlaams-nationalisme en de sociaaldemocratie. “We willen beiden de koopkracht versterken en de laagste lonen verhogen. Dat kan een basis vormen”, klinkt het optimistisch bij het Kamerlid. Of de coronacrisis de twee partijen dichter bij elkaar kan brengen, is nog maar de vraag. Vóór de pandemie draaiden herhaalde pogingen op een akkoord tussen N-VA en PS op niets uit. Zelfs bij de uitbraak van het coronavirus in ons land, bleek een tijdelijke noodregering geen optie.

Het alternatief, Vivaldi, is volgens Francken echter geen optie. “Het moet lukken. Deze crisis is ongezien”, luidt het. “Dan een regering vormen zonder Vlaamse meerderheid, zou héél onverstandig zijn. De Vlaming zal dat massaal uitspuwen in 2024.”