Eén en ondeelbaar. Met die boodschap trekken liberale voorzitters Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) naar de onderhandelingstafel. “We bieden ons samen aan”, zeggen ze in een interview met Het Nieuwsblad en La Libre.

Nu de coronacrisis niet langer de voorpagina’s beheerst, trekt de federale regeringsvorming zich gestaag weer op gang. De socialistische tandem Rousseau-Magnette nam daarvoor enkele weken geleden het initiatief. De PS-voorzitter kwam vorige week al met een eerste aanwijzing in welke richting de formatie volgens hem zou verlopen: een regering met N-VA of verkiezingen. Die paars-gele piste werd voor de coronacrisis al meermaals tevergeefs verkend en zelfs de crisis bracht de grootse partijen in elk landsdeel niet dichter bij elkaar.

Komt er toch een samenwerking tussen PS en N-VA is de kans groot dat de Vlaamse liberalen in de oppositie belanden. Een regering met zowel N-VA als Open Vld zou vanuit PS-perspectief immers ‘te rechts’ zijn. Maar ook tussen N-VA en Open Vld botert het niet al te best. Dat werd vrijdag nog maar eens duidelijk op Vlaams niveau. Volgens de voorzitters is de liberale familie evenwel ondeelbaar: “Wie straks geen politiek ­akkoord kan vinden met Open Vld, zal geen akkoord kunnen sluiten met MR”, stelt Bouchez. “Omgekeerd geldt hetzelfde: wie straks een akkoord sluit met MR, doet dat meteen ook met Open Vld. We verdedigen dezelfde waarden en zijn voortaan één en ondeelbaar”, voegt Lachaert daar aan toe.

Acht of tien partijen te complex

De nieuwe Open Vld-voorzitter stelt voor om een nieuwe wending te geven aan de formatiegesprekken in plaats van de parallelle gesprekken die Magnette en Rousseau voerden. “Iedereen praat met iedereen, maar er wordt geen vooruitgang ­geboekt”, merkt hij op. “We zouden beter met grote blokken rond de tafel gaan zitten. Hoe sterker die blokken, hoe sneller we vooruitgang kunnen maken. Want met acht of tien partijen rond de tafel is het veel te complex.”

Lees ook:

Groen blijft hopen op Vivaldi: “Progressieve coalitie is springlevend”