De federale regering voorziet 30 miljoen euro voor extra investeringen bij de federale politie. Dat maken minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en minister van Begroting David Clarinval (MR) zondag bekend.

De extra middelen zijn bedoeld voor investeringen in het wagenpark en op vlak van informatica. “De afgelopen maanden hebben de politiediensten opmerkelijk werk verricht bij het afdwingen van inperkingsmaatregelen op het terrein”, licht De Crem toe. “Deze extra middelen ten voordele van de federale politie zijn een verdere stap in de overgang naar een meer mobiele en flexibele politieorganisatie die zich meer richt op een gespecialiseerde en innovatieve politiezorg.”

De federale regering voorziet ook extra middelen voor de financiering van de pensioenen van politieagenten. Dit zou hen onder meer in staat moeten stellen om vanaf een bepaalde leeftijd aangepast werk te kunnen doen. De maatregel zou neerkomen op een “extra begrotingsinspanning van 40 miljoen euro voor de lokale politie en 21 miljoen euro voor de federale politie”. 

De politiediensten stonden de laatste weken in het oog van de storm. Tijdens de coronacrisis waren er bijna dagelijks spuwincidenten tegen agenten. In de nasleep van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten is er daarnaast ook bij ons een beweging op gang gekomen die de politie racisme en ongerechtvaardigd geweld verwijt. Volgens De Crem zijn die klachten echter regelmatig “een tegenstrategie van criminele groepen”.

Lees meer:

De Crem: “Klachten tegen politie regelmatig een tegenstrategie van criminele groepen”