Volgens CNN Business zijn de Europese werkloosheidscijfers slechts de helft van de Amerikaanse. Zowel in de EU als de VS heeft het coronavirus een enorme impact gehad. Het internationaal Monetair Fonds waarschuwde dat de wereldeconomie zal inkrimpen met 3%, wat de zwaarste recessie zou zijn sinds de crisis van de jaren 30. De eerste economische cijfers van Amerika bleken deze voorspelling te bevestigen. Maar hoe komt het dat de werkloosheid in de EU toch zoveel lager is dan de VS?

De Europese cijfers

De gemiddelde Europese werkloosheidscijfers stegen tot 6.6%, in maart waren ze nog 6.4%. De stijgingen waren uiteraard niet gelijk verdeeld over de EU. In Spanje stegen de werkloosheidscijfers van 14.2% naar 14.8%. In Duitsland, daarentegen, bleven de werkloosheidscijfers gelijk met 3.5%. Dat zijn minder zware stijgingen dat verwacht. De Europese Commissie verwacht wel dat het BBP in zeker 19 eurolanden zal krimpen met 7.75%.

Werkprogramma’s voor korte termijn

Volgens CNN Business zou dit komen door de vele werkprogramma’s voor korte termijn, iets wat veel typischer is voor Europese landen dan voor Amerika. Die werkprogramma’s moedigen bedrijven aan om geen mensen te ontslaan en anderen fulltime te laten werken, maar om hun personeel gewoon minder uren te laten werken. Met andere woorden: in plaats van bijvoorbeeld één iemand de hele dag, laten ze iemand ’s ochtends en iemand anders in de namiddag werken. De overheid betaalt een deel van het loon van de werknemer uit. In Duitsland werden 60% tot 67% van alle niet-gewerkte uren die iemand normaal zou doen, door de overheid uitbetaald.

Tegenover het Europese gemiddelde van 6.6%, staat het Amerikaanse gemiddelde van 14.7%. Daar zijn zulke programma’s minder populair en minder bekend. Het is dankzij die programma’s ook moeilijker om mensen te ontslaan, waardoor je in de VS dus makkelijker op straat komt te staan dan bijvoorbeeld in Duitsland. Eind april kreeg de EU 42 miljoen aanvragen van bedrijven om hun werknemers te steunen. Dat is ongeveer 27% van de Europese werkkracht.

Niet iedereen gelooft de werkloosheidscijfers

Niet iedereen gelooft de cijfers. De economiste Anna Titareva beweert dat de polls en onderzoeken naar werkloosheid, niet de volledige schade blootleggen die de crisis heeft veroorzaakt. Zo zijn de werkloosheidscijfers in Italië zogezegd gedaald van 8% naar 6.3%. “Het ziet ernaar uit dat enkele cijfers niet zijn meegerekend, zoals mensen die hun job verloren door mobiliteitsbeperkingen,” aldus Anna Titareva.