Re-open EU‘ is de naam van het nieuwe platform van de Europese Commissie. Dit platform moet ervoor zorgen dat er een veilige herstart van het Europese reisverkeer gaat komen. Op de website is onder andere te zien welke reisbeperkingen er gelden voor de EU-landen. Ook biedt het platform een overzicht van de corona-informatie per land. Het doel is om het vertrouwen van de Europese reiziger weer te herstellen.

“De Europese Unie en al haar lidstaten bereiden een veilige heropening van Europa voor. Hoewel de bescherming van de volksgezondheid onze prioriteit blijft, willen we dat iedereen kan genieten van zijn vakantie, zich kan herenigen met familie en vrienden en voor elk doel kan reizen,” zo stelt de website. Hierbij is er ook een rol weggelegd voor de dienstensector. Het platform verstrekt namelijk informatie over zogeheten ‘patronage vouchers’. Hiermee kunnen Europese consumenten alvast een, later in te wisselen, waardebon kopen om de Europese horecasector te ondersteunen.

(Lees verder onder de tweet)

Europa herstart

Toch lijkt een blik op de kaart van ‘Re-open EU’ te suggereren dat de dienstensector grotendeels weer heropend is. Zij het met enkele beperkingen. Ook lijkt het erop dat de grote risicogebieden inmiddels zijn verdwenen (met uitzondering van Frankrijk). Desondanks is het in veel Europese landen nog steeds ingewikkeld is om zonder beperkingen het land binnen te komen. Landen hanteren bijvoorbeeld als eis dat het aantal besmettingen onder een bepaald percentage ligt. West-Europese landen zitten hier vaak nog boven. Hierdoor zijn reizigers bijvoorbeeld verplicht om twee weken in isolatie te gaan.