In een brief maken Slovenië, Letland, Estland, Polen, Slowakije, Tsjechië en Hongarije duidelijk niet te zullen deelnemen aan een verplicht ‘Europees migrantenquotum’. In plaats daarvan stellen de landen een sterkere Europese buitengrens voor. Tegelijkertijd pleiten de Zuid-Europese landen juist voor een ‘automatisch verdeelmechanisme’. Volgens de Sloveense minister van Binnenlandse Zaken trekt dit alleen maar méér migranten aan.

Ergens in de aankomende weken zal naar verwachting het nieuwe plan voor het Europees Migratie- en Asielpact bekend worden. Dit pact moet de immigratie naar de EU, zowel legaal als illegaal, beter gaan vormgeven. Vandaag onderstreepten de zogeheten ‘frontlinielanden’ dat er een ‘automatische verdeelsleutel’ dient te komen. Hiermee zou de EU kunnen voorkomen dat de Mediterrane landen alle illegalen op hun bordje krijgen. Het huidige principe moet hiermee verdwijnen. Dat betekent dat het ‘eerste land’ niet meer automatisch verantwoordelijk is voor een vluchteling. In plaats daarvan zal ieder Europees land verplicht een bepaald aantal migranten moeten opnemen.

(Lees verder onder de tweet)

Migrantenquotum “onacceptabel”

Oost-Europa ziet dit plan overduidelijk niet zitten. Al eerder bleken Polen, Hongarije en Tsjechië absolute tegenstanders van een ‘Europees migrantenquotum’. Zij waren daarbij zelfs bereid om de beslissing van het Europees Gerechtshof te negeren. Slovenië, Estland, Letland en Slowakije positioneren zich nu eveneens als tegenstander. De zeven landen willen namelijk onder geen enkele voorwaarde meedoen aan een ‘verplicht Europees migrantenquotum’. In plaats daarvan pleiten de landen voor het versterken van de buitengrenzen, het terugsturen van migranten en het voorkomen van illegale migratie.

De Sloveense minister van Binnenlandse Zaken, Aleš Hojs, stelt dat een verdeelbeleid alleen maar meer migranten aantrekt. Volgens hem is het “onacceptabel” dat migranten uit Afrika, via Italië, zomaar over de gehele EU verdeeld kunnen worden. Het Poolse Ministerie van Binnenlandse Zaken maakt zich daarnaast vooral druk over de samenhorigheid. Het ministerie stelt: “Ongecontroleerde migratiebewegingen vormen een acuut gevaar voor de [Europese cohesie], daarom is het nodig om hard in actie te komen tegen illegale migratie.”