Begin deze maand publiceerde de peilingenaggregator Europe Elects haar maandelijkse projectie voor het Europees Parlement, gebaseerd op de laatste peilingen in de Europese Unie. Uit die projectie blijkt dat het centrum ook in mei opnieuw winst boekte, zij het dat de winst deze keer niet zo groot is als in april. Bovendien moeten de sociaal-democraten in mei de winst van april alweer afstaan. Behalve de groenen, die er deze keer een zetel bijwinnen, staan de andere fracties stil of gaan ze lichtjes achteruit.

De christen-democraten van de Europese Volkspartij (EVP) hebben de laatste maanden duidelijk de wind mee. In mei wint de fractie er vier zetels bij, en komt daardoor uit op 197 zetels in totaal. Tegenover de huidige verdeling in het Europees Parlement is dat een winst van tien zetels, en de psychologische drempel van 200 zetels ligt daarmee binnen handbereik. Een kanttekening hierbij is wel dat waarnemers vermoeden dat een groot deel van de winst verklaard kan worden door de coronacrisis. Een nationale crisis heeft immers vaak als effect dat de bevolking de regering die aan de macht is meer gaat steunen, en in nogal wat landen zitten partijen die tot de EVP behoren mee in de regering. Het wordt dus afwachten voor hoe lang de EVP deze winst zal kunnen behouden.

Eenzelfde effect speelt zeker ook mee voor de liberalen van Renew Europe (RE). Met een winst van vier zetels komt de fractie in deze projectie op 98 zetels uit. Ook voor hen ligt een psychologische drempel nu binnen handbereik, namelijk die van de honderd zetels. Maar vergeleken met de huidige verdeling staat de fractie volledig status quo. Ook merkwaardig is dat de Nederlandse VVD er in deze projectie twee zetels op vooruitgaat vergeleken met vorige maand, van acht naar tien zetels. Tegenover de huidige verdeling betekent dat maar liefst een verdubbeling van het aantal zetels voor de rechts-liberale partij.

Verlies voor sociaal-democraten

In tegenstelling tot vorige maand staan de sociaal-democraten (S&D) deze keer op een verlies, en wel van vijf zetels. Daarmee is de winst van verleden maand volledig weg, en tegenover de huidige verdeling staat de fractie op een verlies van maar liefst 12 zetels. Zouden er vandaag Europese verkiezingen gehouden worden, met een uitslag die in de buurt ligt van de huidige peilingen in de 27 EU-landen, dan zou een tiende van de sociaal-democratische parlementsleden zijn biezen moeten pakken.

Kleine bewegingen voor andere fracties

Na het verlies van vorige maand gaat ‘Identiteit en Democratie’, de fractie waar het Vlaams Belang toe behoort, alweer een zetel achteruit. Met 77 zetels in deze projectie staat ze praktisch status quo tegenover de huidige verdeling met 76 zetels. De Europese Conservatieven en Hervormers (ECH), van onder meer de N-VA, verliezen deze keer twee zetels, maar staan met 70 zetels nog steeds op een ruime winst van negen zetels tegenover de huidige verdeling.

De fractie van de PTB/PVDA, Europees Unitair Links/Noords Groen Links, krijgt in deze projectie precies evenveel zetels toegewezen als vorige maand, namelijk 55. Daarmee kan de fractie haar winst van zestien zetels tegenover de huidige verdeling behouden. Na het zware verlies van vorige maand wint de groene fractie er één zetel bij. Maar met 47 zetels kijkt ze nog steeds tegen een zwaar verlies aan van maar liefst 20 zetels tegenover de huidige verdeling.

De niet-fractiegebonden partijen (NI), met als voornaamste partij de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, blijft in deze projectie even groot als vorige maand, met 23 zetels. Nieuwe partijen die nog niet vertegenwoordigd zijn in het Europees Parlement, halen samen drie zetels, tegenover vier vorige maand.

Vlaams Belang grootste in Vlaanderen, CDU in Europa

Wat de Vlaamse partijen betreft is deze projectie gebaseerd op zowel de recente peiling van De Standaard en de VRT als de al wat oudere van Het Laatste Nieuws en VTM. Die twee peilingen geven overigens voor het Europees Parlement precies dezelfde zetelverdeling: vier zetels voor Vlaams Belang, drie voor N-VA, en telkens één zetel voor CD&V, Open Vld, sp.a, Groen en PVDA.

Wat de nationale partijen betreft blijft de Duitse CDU ook deze keer de grootste, met 29 zetels. Het Franse Rassemblement National staat op de tweede plaats met 25 zetels, gevolgd door La République en Marche met 24 zetels en Lega Nord met 23 zetels. De enige andere nationale partij met meer dan twintig zetels is het Poolse Zjednoczona Prawica (Verenigd Rechts), dat samen met de N-VA in de ECH-fractie zetelt, met 22 zetels.

De auteur is niet alleen een medewerker van SCEPTR, maar achter de schermen ook betrokken bij het opstellen van de projectie van Europe Elects.