Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld) heeft woensdag een voorstel gesteund van Groen, sp.a en PVDA om praktijktesten in heel Vlaanderen in te voeren. Ze voegde daarmee de daad bij het woord na onenigheid binnen de Vlaamse regering over het dossier. Coalitiepartners N-VA en CD&V zij niet al te blij met de stemhouding van de liberale.

Vorige week vrijdag was er kort ophef binnen de Vlaamse meerderheid over het dossier van de praktijktesten. Minister van ‘Samenleven’ Bart Somers (Open Vld) kondigde op eigen houtje aan dat hij gemeenten zou gaan aansporen om praktijktests op de huurmarkt in te voeren. Daarbij worden verhuurders via fictieve kandidaten, met bijvoorbeeld een buitenlandse naam, getest of ze al dan niet discrimineren. Somers werd echter vrijwel onmiddellijk teruggefloten door zijn coalitiepartners. De Vlaamse regering besliste na kort crisisberaad om in plaats van praktijktesten een “academisch monitoringssysteem” in te voeren.

N-VA: “Eens beslissing is genomen, moet je je daarbij neerleggen”

Woensdag vond de stemming plaats in het Vlaams parlement. Een tegenvoorstel van de linkse oppositiepartijen om toch echte praktijktesten in te voeren, werd weggestemd. Opvallende dissident in die stemming was Sihame El Kaouakibi (Open Vld), die het voorstel van de oppositie steunde. Ze voegde daarmee de daad bij het woord: in een boodschap op sociale media kondigde ze vorige week al aan dat ze het huidige voorstel van de meerderheid niet zou steunen. Ze gaat daarmee recht in tegen haar eigen partij, maar het is vooral CD&V en N-VA die niet opgezet zijn met haar stemhouding.

“Zo werkt het echt niet”, reageert Wilfried Vandaele (N-VA) in Het Nieuwsblad. “Open VLD moet hier een oplossing voor vinden. In de politiek geldt, net zoals in een bedrijf of een gezin, dat je je mening mag geven zoveel je wil, maar eens de beslissing is genomen, dan moet je je daarbij neerleggen.” Ook Vlaams parlementslid Katrien Partyka (CD&V), die het voorstel van de meerderheid mee indiende, reageert ontgoocheld dat El Kaouakibi het compromis van vorige vrijdag niet kan steunen.

Lees ook:

Bonje binnen Vlaamse Regering: Somers wil praktijktesten, N-VA gaat op de rem