In Caïro heeft een man zijn vrouw van de 5de verdieping geduwd omdat ze besmet was met covid-19. “Ze wilde niet vertrekken, dus heb ik haar maar geduwd,” zegt de man in de Saoedische krant Arab News. Ze heeft de val overleefd, maar moet geopereerd worden aan haar ruggengraat.

“Wilde niet vertrekken, dus duwde ik haar”

Een 25-jarige vrouw ligt momenteel in het ziekenhuis in Caïro. Ze moet geopereerd worden aan haar ruggengraat, nadat ze van de 5de verdieping is geduwd door haar man. De vrouw kreeg namelijk te horen dat ze covid-19 had, maar weigerde te vertrekken toen haar man dat beval. Daarom duwde hij haar uit het raam. Aan de politie vertelde hij dat “hij bang was om zelf covid-19 op te lopen.” “Ze heeft drie testen ondergaan, alle drie positief. Ik heb haar verzocht het huis te verlaten. Toen ze dat weigerde, heb ik haar geduwd.” De man is aangehouden en zit momenteel in voorarrest in afwachting van het politieonderzoek.

Ain Shams University Hospital in Caïro, het ziekenhuis waar de vrouw behandeld wordt, heeft een speciale operatiekamer opgezet voor de vrouw. Omdat de vrouw covid-19 heeft, moet het ziekenhuis namelijk extra voorzorgsmaatregelen nemen om het medisch personeel te beschermen. Volgens dokter Aly Mazyad is de vrouw stabiel, maar nog steeds in kritieke toestand. Het zou maanden kunnen duren vooraleer ze volledig hersteld is.

Wereldwijde toename huishoudelijk geweld

Het incident schijnt vooral een licht op een toenemende problematiek van huishoudelijk geweld tijdens de lockdown. Zowel in Egypte als in verschillende landen is er namelijk een toename van gewelddadige incidenten binnen gezinnen. “Niemand kan iets doen om frustraties te verwerken, parken zijn gesloten om eens te wandelen, entertainmentcentra zijn toe en gezinnen worden dus gedwongen om gigantisch lang samen te zitten tussen vier muren. Dat zorgt in verschillende gezinnen voor spanningen,” vertelt psychiater Nermeen Geed aan Arab News. Daarnaast zijn scholen gesloten, voelen veel mensen zich eenzaam, kampen veel mensen met financiële problemen en is er veel verveling waardoor het probleem nog verergert. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en vechten allemaal tegen een onzichtbare, onbekende vijand. We moeten dus allemaal een manier vinden om samen te leven en met deze toestand om te gaan,” voegt ze daar nog aan toe.