Egypte staat paraat om in buurland Libië te interveniëren. President Sisi wil namelijk niet dat het leger van, de door de VN-erkende, Libische regering verder naar het oosten trekt. Volgens Sisi is de Libische regering namelijk verantwoordelijk voor het steunen van terrorisme. Vanuit nationale veiligheidsoverwegingen zien de Egyptenaren daarom de noodzaak om zich te verdedigen. Toch hoopt Egypte dat een interventie niet nodig zal zijn.

In Libië strijden er twee grote partijen. In het westen bevindt zich de internationaal erkende regering (GNA), in het oosten is het Libische Nationale Leger (LNA). Dit laatste leger wordt onder andere gesteund door Rusland en Egypte, maar bijvoorbeeld ook Frankrijk en Griekenland. Het afgelopen jaar omcirkelde de LNA de hoofdstad Tripoli – waar de GNA zich bevindt. Afgelopen maand kwam daar alleen verandering in. De GNA is namelijk bezig met een opmars naar het oosten. Hierdoor is de kans reëel dat de LNA de strategische steden van Sirte en Jufra zal verliezen. Egypte wil niet dat dit gebeurt.

(Lees verder onder de tweet)

Egyptische leger paraat

“Als mensen denken dat ze Sirte-Jufrafrontlinie kunnen oversteken, dan ligt daar voor ons de grens,” aldus president Sisi. Omdat Sisi meent dat de GNA terroristen en huurlingen steunt, wil het land zich verdedigen. Hierover zegt hij: het Egyptische leger is een van de sterkste in de regio. Het is een rationeel leger, een leger dat beschermt en niet bedreigt.” Desondanks hoopt Egypte er toch op dat een interventie niet nodig zal zijn. Het land pleit immers nog altijd voor een vreedzame oplossing.