De Duitse Budesamt für Verfassungsschutz (Federale dienst voor de bescherming van de grondwet, eigenlijk de binnenlandse veiligheidsdienst) maakt zich zorgen. De dienst denkt namelijk dat er binnenkort een golf van linkse terreuraanvallen zou kunnen beginnen. Binnen enkele extreemlinkse milieus, zoals de Antifamilieus, is het niet langer ondenkbaar dat ze aanslagen zouden plegen op politieke tegenstanders. Dat meldt de Duitse krant ‘Welt‘.

(Lees verder onder de tweet)

Extreemlinks wordt radicaler

In een analyse van 22 pagina’s stelt de Duitse Budesamt für Verfassungsschutz (BfV) dat er een gevaar aan het vormen is in meerdere extreemlinkse milieus. Meerdere extreemlinkse jongeren zouden hevig aan het radicaliseren zijn. Dat zou hand in hand gaan met de ontwikkeling van extreemlinkse terroristische organisaties en netwerken. Ook het extreemlinks geweld is toegenomen. “De volgende stap, dat ze politieke tegenstanders uitschakelen, is niet langer ondenkbaar,” aldus de BfV.

In verschillende Duitse deelstaten duiken zulke geradicaliseerde groepen op. Het gaat over gewelddadige groeperingen waar een duidelijke radicaliseringsspiraal zichtbaar is, vooral binnen de ‘harde kern’. Saksen, Hamburg en Berlijn worden al een tijdje gezien als hotspots, maar vooral Leipzig is een centrum aan het worden voor extreemlinkse radicalisering. Nu is er ook een radicalisering aan de gang in Thüringen, Beieren, Noord-Westfalen en Bremen. “De links-extremistische groeperingen worden steeds radicaler,” klinkt het.

De minister van Binnenlandse Zaken van Noord-Rijnland-Westfalen, Herbert Reul (CDU), ziet echter nog geen probleem. “Extreemrechts is nog steeds een grotere bedreiging voor onze democratie,” zegt hij, “maar we mogen dit nieuwe linkse extremisme en radicalisme zeker niet uit het oog verliezen.” De Berlijnse senator voor binnenlandse zaken, Andreas Geisel (SPD), gaf meer informatie over de extreemlinkse activiteiten: “Gerichte acties, vaak gewelddadig, zijn bedoeld om mensen te intimideren, bijvoorbeeld de politie, partijen en vastgoedbedrijven.” De politie zou al meerdere malen aangevallen zijn met stenen, verf of irriterend gas. “De extreemlinkse activisten blijven gewelddadig en houden steeds minder rekening met de fysieke consequenties, zoals zware letsels of zelfs het leven van hun slachtoffers.”

Doet denken aan Amerika

Dit verhaal is gelijkaardig met wat er laatst in Amerika afspeelde. Daar doken tijdens de vele rellen gigantisch veel filmpjes over van mensen die mishandeld werden, in elkaar geslagen en zelfs gestenigd. Volgens de Amerikaanse president, Donald Trump, was dit volledig de schuld van extreemlinks en Antifa. Daarom wilde hij Antifa als terreurorganisatie laten registreren. Antifa is een extreemlinkse politieke beweging. De organisatie strijdt naar eigen zeggen tegen fascisme, kapitalisme en het establishment. Ze willen het huidige systeem omverwerpen en zien anarchistische acties en geweld als legitieme vorm van activisme. Met “fascisme” refereren ze eerder aan het huidige kapitalistische systeem. Het is eerder een soort ideologische strekking met onafhankelijke Antifacellen die actief zijn wereldwijd. De naam, hun logo en hun ideologische strekking is geïnspireerd op de Duitse “Antifascistische Aktion” die ontstaan is in het communistische Oost-Duitsland.

Video: man gestenigd, Trump wil Antifa erkennen als terreurorganisatie