De brede trend van ontkerkelijking vond ook afgelopen jaar weer plaats in de Duitse Katholieke Kerk. In totaal verlieten zo’n 272.771 mensen de kerk, terwijl er daarvoor maar minder dan 10.000 mensen terugkwamen. Met het kerkbezoek is het eveneens niet goed gesteld. Gemiddeld genomen, bezoekt nog geen tien procent de kerkdiensten. Bisschop Georg Bätzing stelt: “ondanks onze pastorale en sociale acties, lukt het ons niet om een groot aantal mensen voor het kerkleven te motiveren.”

Duitsland telde in 2019, 22.600.371 katholieken. Dit is op een bevolking van tegen de 84 miljoen, 27,2% van de bevolking. De katholieke aanwezigheid loopt historisch gezien als een halve maan van het zuidoosten naar het noordwesten. Ook op dit moment bevinden zich daar nog steeds het grootste aantal katholieken. In het noorden van de deelstaat Beieren is de aanwezigheid van de Katholieke Kerk nog het sterkst. Daar is tussen de 66 en 90 procent van de inwoners nog lid van de kerk.

(Lees verder onder de tweet)

Katholieke Kerk krimpt

In vergelijking met 2018, toen 216.078 mensen de kerk verlieten, is het aantal mensen dat geen katholiek meer is, flink gestegen. Dit jaar verlieten er namelijk 272.771 mensen de kerk, terwijl er minder dan 10.000 voor terugkwamen. Bisschop Bätzing zegt hierover het volgende: “Natuurlijk is de achteruitgang te verklaren door de demografie. Maar het toont ook aan dat, ondanks onze pastorale en sociale acties, het ons niet lukt om een groot aantal mensen voor het kerkleven te motiveren.” 

(Lees verder onder de tweet)

Het probleem om mensen te motiveren voor het kerkleven is niet alleen een katholiek probleem. Vandaag bleek namelijk ook dat de Evangelische Kerk in Duitsland 440.000 leden had verloren. Één van de redenen van ontkerkelijking is dat mensen niet willen dat hun inkomensbelasting naar de kerk gaat – zoals gebruikelijk is in Duitsland. De enige manier om deze afdracht te stoppen, is door uit te stappen. Desondanks bestaat er nog een breed spectrum aan andere redenen waarom mensen hun kerk de rug toekeren. Toch hoop Bätzing dat de ontkerkelijkingstrend zal stoppen. Hierover zegt hij: “Na een groot verlies aan geloofwaardigheid, moeten we het proberen terug te krijgen. Eerlijkheid en transparantie, behulpzame antwoorden van de kerk voor vragen over de huidige tijd en bepaalde veranderingen moeten laten zien wat de kern van het geloof en de kerk is. Het aanbod van God, om door middel van geloof het leven een oriëntatie te bieden.”