In de Himalaya zijn drie Indiase soldaten omgekomen tijdens een grensconflict met China. Al wekenlang plaatsen beide landen meer en meer soldaten aan de grens, omdat de spanningen tussen de twee landen enorm aan het oplopen zijn. Naar verluidt werd er een poging ondernomen de situatie te de-escaleren, maar dat ging mis en leidde tot een conflict tussen het Chinese en Indiase leger, waarbij 2 Indiase soldaten en een officier sneuvelden. Het is niet duidelijk of er Chinese slachtoffers zijn gevallen.

Indiase troepen hebben zware overtredingen begaan tegen onze afspraken en al twee keer de grens overgestoken voor illegale activiteiten. Ze hebben ook Chinese militairen aangevallen, wat geleid heeft tot een serieus, fysiek conflict tussen de twee kanten,” zo klonk het bij de Chinese minister van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie op donderdag. “China heeft geprotesteerd, en we vragen nogmaals aan India om de afspraken na te komen en de frontsoldaten strikt te controleren. Ze mogen de grens niet oversteken en geen problemen veroorzaken of unilaterale zetten maken die de situatie zullen bemoeilijken. Het ziet ernaar uit dat beide regeringen de situatie willen oplossen met dialoog en consultatie, zodat de vrede bewaren gemakkelijker wordt.”

Grens in Himalaya tussen China en India

In de Himalaya bevindt zich al lang een stuk grondgebied dat beide landen opeisen. Daarom hebben ze een ‘Line of Actual Control’ (LAC) opgezet. Dat is een lijn die de grens tussen de twee landen echt aanduidt. Die situatie zorgt al sinds de na de oorlog van 1962 voor een reeks kleine conflicten en diplomatieke incidenten.

Al weken hopen troepen zich op aan die lijn. Daarnaast is er een soort mediaoorlog bezig. Beide kanten roepen op tot actie en verzet. “Wij zullen de integriteit en eigenheid van andere landen niet schaden, maar zullen onze eigen integriteit en eigenheid ook niet laten beschadigd worden,” klinkt het in India. Aan Chinese zijde ziet het ernaar uit dat president Xi Jinping ook veel steun krijgt.