België wil deze week drie IS-vrouwen en hun zes kinderen vanuit Turkije laten overvliegen. Dat melden de Mediahuis-kranten. Onder hen het bekende duo schoonzussen Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (27), maar ook Nadia Baghouri (28) die geprobeerd heeft de Belgische staat met dwangsommen te dwingen haar terug te halen.

Baghouri spande vanuit een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië een proces aan tegen België. Een uitspraak in die zaak is er nog niet, maar intussen besloot de Syriëstrijdster om zelf te vluchten. “Ze is het kamp ontvlucht met een groep Europeanen, onder wie Duitsers en Fransen”, zegt haar advocaat. “Haar doel was om zich in Turkije over te geven aan de veiligheidsdiensten. Ze wil immers zo snel mogelijk naar België terugkeren.” Baghouri is er niet in geslaagd de grens met Turkije over te steken. Ze verblijft op dit moment in een kamp aan de grens dat bewaakt wordt door Turkse autoriteiten. Maar niet voor lang meer dus. België zou haar en de schoonzussen Wielandt en Abouallal deze week repatriëren. De regering toonde zich al langer voorstander om Syriëstrijders terug te halen en hier hun straf te laten uitzitten, maar het bleef wachten op een concrete actie.

5 jaar gevangenis

De twee andere IS-weduwen en hun kinderen worden eveneens overgevlogen. Het verhaal van Wielandt en Abouallal begint al in 2013. Toen trokken ze samen met hun mannen naar het front in Syrië om te vechten aan de zijde van IS. Wanneer hun mannen omgekomen waren, smeekten ze om terug te mogen komen. Niet veel later vertrokken ze, samen met hun pasgeboren kinderen, gewoon terug naar Syrië. Wielandt en Abouallal ontvluchtten vorig jaar het kamp Ain Issa in Noord-Syrië. Zij geraakten wel over de Turkse grens maar werden in november opgepakt. Nu worden ze dus voor de tweede keer gerepatrieerd, maar deze keer met twee van hun kinderen. Hun vier oudste kinderen werden eerder al overgevlogen. 

Eens Wielandt en Abouallal terug in het land zijn, staat hen een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 8.000 euro te wachten.