Net zoals in veel andere westerse landen vindt er vandaag in Nederland een protest tegen ‘anti-zwart politiegeweld’ plaats. Sinds 17:00 protesteren het collectief ‘Kick Out Zwarte Piet’ en ‘Black Queer & Trans Resistance NL’ samen in Amsterdam. Volgens de initiatiefnemers is in Nederland, anti-zwart racisme – net zoals in de VS, een diep geworteld fenomeen. Ook stellen de initiatiefnemers dat zwarte ‘ge-illegaliseerde’ mensen stelselmatig worden vervolgd.

Hoewel de afspraak was dat iedereen zich netjes aan de anderhalve meter afstand houdt, blijkt dit in de praktijk moeilijk te zijn voor de demonstranten. Beelden op Twitter tonen namelijk aan dat het in Amsterdam propvol is van de mensen. Hierdoor moet zelfs het openbaar vervoer wijken voor de demonstranten. Van wetshandhaving is nagenoeg geen sprake. Verschillende twitteraars uiten hierover hun ongenoegen. Wel houden de demonstranten zich nog aan hun belofte om geen geweld te gebruiken. Desondanks keuren de initiatiefnemers het geweld in de VS niet af. Volgens hen is dat namelijk een “vorm van verzet.” 

(Lees verder onder de tweet)

“Institutioneel racisme”

De initiatiefnemers geven enkele voorbeelden van bruine en zwarte mensen die door politiegeweld om het leven kwamen. Vervolgens concluderen de initiatiefnemers dat er geen gelijke politieke rechten zijn voor zwarte mensen. Zij menen bijvoorbeeld dat zwarte kinderen sneller te boek staan als ‘gevaarlijk’ en op jongere leeftijd te maken krijgen met politiegeweld. Ook is er volgens de organisatoren een verband tussen de arrestatie van een anti-Zwarte Piet-demonstrant en de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd.

(Lees verder onder de tweet)

De organisatoren gaan vervolgens nog een stapje verder. Zo stellen ze onder andere dat donkere mensen slachtoffer zijn van het Europese grensbeleid en arbeidsexploitatie in de agrarische, bouw en horeca sector. “Zwarte ge-illegaliseerde mensen worden op het Europese continent stelselmatig vervolgd, gedetineerd zonder inachtneming van mensenrechten waarborgen en gedeporteerd naar onveilige landen. We mogen niet langer wegkijken van de (dodelijke) gevolgen van institutionele anti-zwarte racisme in Nederland, en in Europa,” aldus de demonstratie-oproep.