Gwendolyn Rutten verklaarde vrijdagavond in De afspraak op Vrijdag dat het de N-VA menens was om een echte coalitie te smeden, door Vlaams Belang op te nemen in de Vlaamse Regering. Nu heeft ook N-VA-voorzitter Bart De Wever publiek gereageerd op de uitspraken van Rutten bij de regionale zender ATV.

Zin om er veel woorden aan vuil te maken had De Wever duidelijk niet en een inhoudelijke reactie bleef dan ook uit. Desalniettemin was de boodschap aan Rutten zeer duidelijk: “Zoals u ziet moet ik mijn gras afrijden. Dat is belangrijker.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Rustgevende zomer toegewenst”

Eerder al had N-VA ondervoorzitter Lorin Parys via Twitter gereageerd dat hij Rutten vooral “een rustgevende vakantie toewenste”. Daarop reageerde viroloog Marc Van Ranst met beschuldigingen van seksisme. Op die beschuldigingen reageerde de N-VA-Kamerfractievoorzitter Peter De Roover dan weer met een kwinkslag: “Ik wens dat Marc Van Ranst ook een rustgevende zomer mag beleven. Deze tweet leert dat hij er zeer aan toe is. Alle begrip trouwens voor zijn vermoeidheid.”

(Lees verder onder de tweet.)

Maar Van Ranst liet zich niet uit het lood slaan en repliceerde op zijn beurt opnieuw: “Vorige rustgevende zomer wilde uw partij blijkbaar samen met het Vlaams Blok een regering vormen. Veel van jullie kiezers vallen nu van hun stoel, en dat is niet door vermoeidheid. De mondmaskers vallen af…”

N-VA-kiezers verbaasd over uitspraken Rutten?

Of de N-VA-kiezers effectief zo verbaasd zijn als Van Ranst denkt is nog maar de vraag. De eerste reacties lijken alvast op het tegendeel te wijzen. Zo schrijft iemand: “Iedereen die de politiek enigszins fatsoenlijk volgde wist dat N-VA een coalitie met VB zag zitten. En waarom niet? Een partij die luistert naar de kiezers is tegenwoordig ver zoek.”

Voorlopige conclusie: met haar tussenkomst heeft Rutten vooral de focus gelegd op de diverse kampen binnen Open Vld. Bovendien werd de N-VA ongevraagd de kans geboden om de rangen te sluiten en haar rechterflank nog even te plezieren. En dat laatste was wellicht niet wat Rutten in gedachte gehad moet hebben.