Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wees donderdag in de Kamer op een kwalijke trend achter de anti-racismebeweging die zich de laatste weken ontsponnen heeft. Volgens De Crem zijn klachten over de politie omwille van racisme of geweld regelmatig een “tegenstrategie van criminele groepen”. 

In de nasleep van de dood van George Floyd is ook bij ons een anti-racismebeweging op gang gekomen. De manifestaties willen net zoals in de VS het probleem van “structureel racisme” en politiegeweld aankaarten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zijn die klachten echter niet altijd gegrond, integendeel zelfs. Ze vormen volgens hem regelmatig een “tegenstrategie van criminele groepen”. Dat antwoordde hij donderdag in de Kamer op een vraag van parlementsleden Philippe Pivin (MR) en Joy Donné (N-VA), waarover Belga bericht.

Ook volgens politiebaas Marc De Mesmaeker zijn de klachten onterecht. Er is, zo zegt hij, geen probleem van structureel racisme binnen het politiekorps. Hij is naar eigen zeggen dan ook diep verontwaardigd over de “bagger en ongenuanceerde uitlatingen” die de politie moet slikken. “Het is welletjes geweest”, zei hij daar donderdag over.

Lees meer:

Politiebaas pikt racismeverwijten niet: “Het is welletjes geweest”