De medische experts waren duidelijk: mondmaskers moeten verplicht worden bij het winkelen. Maar een verplichting kwam er uiteindelijk niet, tot groot ongenoegen van die experts en tv-virologen. “Er was geen echt onderbouwde wetenschappelijke uitleg om het te verplichten, verdedigt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de beslissing in een interview met Het Laatste Nieuws.

Na de Nationale Veiligheidsraad was er dan ook meteen kritiek van virologen en andere experts in de media. Die hadden geadviseerd om mondmaskers te verplichten bij het winkelen, maar daar gingen de politici niet in mee. Volgens De Block was het advies over mondmaskers dan ook niet echt wetenschappelijk onderbouwd. “Het was meer om een statement te maken, zodat we aandachtig blijven voor het coronavirus. Maar je moet het mondkapje niet tot symbool van het virus maken”, zegt ze.

Vals gevoel van veiligheid

Dat de experts nadien in de media alle registers opentrokken tegen de beslissing stoot de Open Vld-politica nog het meest tegen de borst. “Het is niet de eerste keer dat de virologen zich in de media roeren”, klinkt het bij haar. “Als je het mij vraagt, is een adviesorgaan een adviesorgaan en dan moet je je plaats kennen. Dan lever je je rapport af en wacht je de bespreking af.” Bovendien was het advies van de GEES veel genuanceerder dan men liet uitschijnen, vindt De Block.

In winkels en supermarkten gelden dan ook al strenge maatregelen. De uitbater kan ook zelf het dragen van een mondmasker verplichten. De Block blijft er echter bij dat mondmaskers een vals gevoel van veiligheid geven. “Het is een idee-fixe: ik doe een masker op, dus ben ik beschermd. Neen, hé! Je beschermt anderen, omdat er, als je niest of hoest, geen druppels op hen vallen. Maar jij bent niet beter beschermd”, zegt ze.