Wizards of the Coasts, de ontwikkelaars van het rollenspel Dungeons and Dragons, zullen in de toekomst ook het zogenaamd structureel racisme in hun spellen aanpakken. Dat kondigde de spelfabrikant aan in een blogpost.  Zo willen zij als gevolg van de ‘Black Lives Matter’-beweging komaf maken met raciale stereotypen die geassocieerd worden met de fictieve rassen in de spelwereld. Als concreet voorbeeld wordt de voorstelling van de strijdlustige orcs aangehaald. 

Als gevolg van de ‘Black Lives Matter’-beweging, gaf spelontwikkelaar Wizards of the Coasts vorige week toe dat de voorstellingen van sommige fictieve rassen in hun spellen “raciaal ongevoelig” waren. Het bedrijf hoopt daarom in de toekomst enkele aanpassingen door te voeren aan het immens populaire rollenspel Dungeons and Dragons.

(Lees verder onder de tweet.)

“Voorstelling van orcs doet denken aan racisme in de echte wereld”

Zo doet de voorstelling van orcs volgens het bedrijf “pijnlijk genoeg denken aan de manier waarop etnische groepen uit de echte wereld zijn en nog steeds worden gedenigreerd”. Orcs worden voorgesteld als agressief en strijdlustig, maar weinig snugger. Wizards of the Coast wil de orcs daarom “net zo moreel en cultureel complex maken als andere volken” in het spel.

De keuze van een ras heeft in een rollenspel als Dungeons and Dragons ook een impact op het spel, omdat elk ras bepaalde sterktes en zwaktes heeft. Zo zal de keuze voor een orc zich over het algemeen beter lenen tot een speelstijl als strijder, terwijl een boself bijvoorbeeld beter overweg kan met pijl en boog. Het spelbedrijf wil daarom een optionele mogelijkheid invoeren om deze sterktes en zwaktes vrijelijk aan te passen.