De afgelopen drie jaar is het aantal asielaanvragen op Cyprus explosief gestegen. Hierbij is het door Turkije bezette Noord-Cyprus een makkelijke weg naar een asielaanvraag. Volgens de Cypriotische minister van Binnenlandse Zaken, Nicos Nouris, denken de migranten via Cyprus makkelijk in de EU te geraken. Dit is volgens de minister alleen een misverstand. Migranten zouden juist ‘gevangen’ zitten op het eiland. Een nieuwe ‘SMS-actie’ moet hier verandering in brengen.

Tijdens de migratiecrisis van 2015 bleef Cyprus in vergelijking met andere westerse landen ‘gespaard’. Het land kreeg in dat jaar slechts 1.730 asielaanvragen. Desalniettemin zit de groei er sindsdien stevig in. Met een stijging van rond de 60% per jaar kreeg, het land in 2019 al 13.200 aanvragen. Dit terwijl juist in veel andere delen van Europa de illegale migratie afnam. Sommige migranten pakken de boot naar het eiland, maar het overgrote deel komt via Noord-Cyprus binnen. De grens tussen Noord-Cyprus en Cyprus geldt niet als een ‘officiële’ grens. Hierdoor kunnen de migranten makkelijk naar het zuiden van het eiland wandelen.

(Lees verder onder tweet)

SMS-actie

Ondanks dat Cyprus deel is van de EU, behoort het land vanwege de Turkse bezetting in het noorden, niet tot de Schengenzone. Als gevolg hiervan betekent dit dat migranten niet een toegangskaart tot de rest van Europa hebben wanneer ze op Cyprus landen. Volgens de Cypriotische minister van Binnenlandse Zaken, denken veel migranten dit wel. Hierdoor zouden veel migranten naar Cyprus komen, maar het resultaat is dat de migranten “in feite gevangen zitten,” aldus minister Nouris.

Door middel van een SMS-actie hoopt de minister de illegalen op andere ideeën te brengen. Op het ogenblik dat de migranten aan land komen op Cyprus, ontvangen ze een SMS. In dit bericht wordt de migranten vervolgens verteld dat het eiland in principe voor hen een gevangenis is. Officieel moeten asielaanvragen binnen zes maanden behandeld worden. Toch is dit door de totale overbezetting van migrantencentra op het eiland niet mogelijk. Het resultaat is dat sommige migranten drie jaar moeten wachten voordat ze antwoord krijgen op hun aanvraag.

(Lees verder onder de tweet)

Europa en Turkije

Minister Nouris is van mening dat zowel Europa als Turkije hun aandeel hebben in de crisis op Cyprus. Europa zou Cyprus veel te weinig te hulp schieten in het financieren en opnemen van migranten. Hierdoor is Cyprus gekomen tot het punt dat migranten twee keuzes hebben: óf een overvol kamp in, óf terug naar huis. Tegelijkertijd is het Turkije die stilzwijgend de migranten op Cyprus toelaat. Hierover zegt Nouris: “Als Turkije doorgaat met het sturen van mensen naar het bezette gedeelte van Cyprus, dan gaan we een zware tijd tegemoet.” De minister vreest dat de situatie opnieuw kan escaleren.