Uit de uitslag van Ipsos blijkt dat de huidige president van Polen, Andrzej Duda (PiS), nog steeds het populairst is. Met meer dan 40% van de stemmen staat hij ruim voor op de nummer twee, Rafal Trzaskowski (PO). Desondanks kan er nog veel veranderen. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gaat het alleen tussen Duda en Trzaskowski. De laatste zou daarom nog kunnen winnen.

Oorspronkelijk zouden de Poolse verkiezingen al plaatsvinden in mei. Het plan was hierbij om de stembusgang per post te laten verlopen. Dit plan kon alleen op veel kritiek rekenen – onder andere van voormalig Poolse premier Donald Tusk. Hij vond immers dat Polen met ‘postverkiezingen’ op Wit-Rusland zou lijken; een dictatuur. Desondanks kwam het niet tot verkiezingen, de Poolse Senaat zorgde ervoor dat ze onmogelijk werden. De extra tijd die hiermee vrijkwam, lijkt voordelig te hebben uitgewerkt voor de oppositie.

(Lees verder onder de tweet)

Recht en Rechtvaardigheid (PiS)

De grote winnaar van de eerste ronde is de partij genaamd ‘Recht en Rechtvaardigheid’ (PiS) van huidige president Duda. Met een eindresultaat van 41,8% van de stemmen, staat de PiS aanzienlijk voor op zijn tegenstander. Tijdens de campagne beloofde Duda onder andere voor meer stabiliteit en welvaart te zorgen. Ook poneerde hij zich als een beschermer van het geloof en de traditionele waarden. Zo stelde hij bijvoorbeeld: “Sommige mensen hebben een complex en denken daarbij dat we geen Europeanen zijn. Maar dat zijn wel, en dat waren we… al sinds we christen zijn.”

Het meest uit het oog springende tijdens de verkiezingstijd, waren de opmerkingen die Duda maakte over de LHBT-ideologie. Hij wil onder andere dat deze ideologie niet op scholen aan kinderen wordt geleerd. Ook stelde hij zich op als tegenstander van adoptie door homo-stellen. Tijdens een toespraak meende hij zelfs dat de LHBT-ideologie “nog erger dan het communisme was.”  Ook stelde Duda: “Dit is niet waarom mijn ouders generatie voor 40 jaar heeft gestreden om de communistische ideologie uit scholen te bannen. Zodat de ideologie kinderen niets kon aanpraten, niet kon hersenspoelen en niet kon indoctrineren… Zij vochten niet zodat er nu een andere ideologie, nog destructiever voor de mens, langs zou komen, een ideologie waarbij achter de clichés van respect en tolerantie, een diepe intolerantie verscholen gaat.”

(Lees verder onder de tweet)

Burgerplatform (PO)

De partij die op de tweede plaats (30,4%) eindigde draagt de naam ‘Burgerplatform’ (PO), en staat op veel gebieden ‘haaks’ op Duda’s partij. Onder leiding van de burgemeester van Warschau, Rafal Trzaskowski, is de partij bijvoorbeeld juist voorstander van de LHBT-ideologie. Zo stelde Trzaskowski zich als burgervader op als een beschermheer van de ‘LHBT-gemeenschap’. Daarnaast is Trzaskowski veel meer gericht op Europese eenwording en klimaatregels. Hoewel de kans groot is dat PiS de PO zal verslaan in een tweede ronde, is het ook mogelijk dat tegenstanders van Duda zich zullen verenigen in een stem op PO.