Is het na de beeldenstorm nu ook tijd voor boekverbrandingen? De controversiële maar bejubelde Congoroman Gangreen 1 Black Venus van Jef Geeraerts werd verwijderd uit de nieuwste versie van de Vlaamse literaire canon. Dat schrijft De Morgen. Dat ‘dekolonisatie’ een ‘hot topic’ is, lijkt een rol te hebben gespeeld. De commissie kreeg het steeds moeilijker met dat witte hoofdpersonage dat zwarte vrouwen als seksuele gebruikswaar hanteert, én dat vanuit een uitgesproken machopositie”, klinkt het.

In 2015 werd voor het eerst de ‘dynamische canon van Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief’ gelanceerd door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en Literatuur Vlaanderen. De canon bevat 50 werken die van groot historisch belang geacht worden. De lijst is onder meer bestemd voor het onderwijs.

(Lees verder onder de tweet.)

Gangreen 1 op laatste moment in canon

Er werd dat jaar ook nog een eenenvijftigste boek aan de canon toegevoegd: Gangreen 1 Black Venus van Jef Geeraerts, dat zich afspeelt in Belgisch Congo. De schrijver was toen net overleden en het boek werd op het laatste moment in de lijst opgenomen, deels bij wijze van eerbetoon. 

Bij een nieuwe editie van de lijst – het gaat immers om een ‘dynamische’ canon – is het boek alweer geschrapt. Dat ‘dekolonisatie’ een ‘hot topic’ is, lijkt een rol te hebben gespeeld. Gangreen 1 kwam uit in 1968 en zorgde toen al voor controverse. Het boek zat immers boordevol seks en geweld. Desalniettemin werd het in 1969 bekroond met de staatsprijs voor Proza.

“Wit hoofdpersonage dat zwarte vrouwen als seksuele gebruikswaar hanteert”

“Achteraf bekeken hebben we in 2015 Gangreen van de toen pas overleden Geeraerts té snel toegevoegd. We hadden ons vergaloppeerd. De commissie kreeg het steeds moeilijker met dat witte hoofdpersonage dat zwarte vrouwen als seksuele gebruikswaar hanteert, én dat vanuit een uitgesproken machopositie. Noem het voortschrijdend inzicht”, zegt commissievoorzitter Erik Vlaminck.

Om in de canon te worden opgenomen moet het boek minstens 25 jaar oud zijn. Ook moet de auteur reeds overleden zijn.