Het Chinese parlement heeft dinsdag de controversiële nationale veiligheidswet voor Hongkong aangenomen. De wet dreigt de vrijheden in de stad drastisch in te perken.

De wet is een reactie op de protesten die Hongkong de afgelopen jaren in hun greep hielden. ‘Subversie’, ‘terrorisme’, ‘separatisme’ en ‘samenzwering met buitenlandse machten’ worden verboden. De zwaarste straf onder de nieuwe wetgeving is levenslange opsluiting.

(Lees verder onder de tweet.)

China en VS op ramkoers

De Verenigde Staten en communistisch China liggen intussen op ramkoers door de nieuwe wetgeving. Zo zijn de Verenigde Staten van plan de speciale voorkeursbehandeling van Hongkong te schrappen. Maandag werd in Washington D.C. beslist dat er geen Amerikaans defensiematerieel meer wordt uitgevoerd naar de stad. De uitvoer van andere hoogtechnologische producten werd beperkt.

Omdat Hongkong een hoge mate van autonomie genoot, beschouwden de Verenigde Staten de stad niet als onderdeel van het Chinese vasteland op het vlak van economie en handel. Hierdoor vervulde Hongkong vaak de rol van een belangrijke tussenschakel in het zakendoen tussen de VS en China. Deze positie heeft de stad geen windeieren gelegd.