De Britse premier Boris Johnson (Con.) is bereid bijna drie miljoen Hongkongers te verwelkomen, indien China de vrijheden van de voormalige Britse kolonie inperkt. Dat schrijft hij in The Times en de South China Morning Post

Als communistisch China doorgaat met het doordrukken van de zogenaamde ‘nationale veiligheidswet‘ – iets wat de Hongkongse vrijheden fors zou inperken, dan heeft het Verenigd Koninkrijk volgens de Britse premier Boris Johnson (Con.) “geen andere keuze dan onze diepe banden van geschiedenis en vriendschap met de bevolking van Hongkong te handhaven”.

(Lees verder onder de tweet.)

Bijna drie miljoen Hongkongers zouden in aanmerking komen

“Vandaag de dag hebben ongeveer 350.000 mensen een Brits paspoort en nog eens 2,5 miljoen mensen zouden in aanmerking komen om dat aan te vragen. Op dit moment hebben deze paspoorten een visumvrije toegang voor maximaal zes maanden”, schrijft de Britse premier.

“Als China zijn nationale veiligheidswet oplegt, zal de Britse regering zijn immigratievoorschriften wijzigen en iedere houder van deze paspoorten uit Hongkong toestaan naar het Verenigd Koninkrijk te komen voor een hernieuwbare periode van 12 maanden en verdere immigratierechten te krijgen, waaronder het recht om te werken, waardoor de weg naar het staatsburgerschap openligt”, aldus Johnson.

Volgens de Britse premier is het succes van Hongkong te danken aan de vrijheid van zijn inwoners. Hij roept China ook op om de geplande maatregelen te heroverwegen: “Groot-Brittannië probeert de opkomst van China niet te verhinderen; integendeel, we zullen zij aan zij werken aan alle kwesties waarin onze belangen samenkomen, van handel tot klimaatverandering. Wij willen een moderne en volwassen relatie, gebaseerd op wederzijds respect en erkenning van China’s plaats in de wereld. En juist omdat wij China verwelkomen als een vooraanstaand lid van de wereldgemeenschap, verwachten wij dat het zich aan de internationale overeenkomsten houdt.”