Het dossier van de praktijktesten op de huurmarkt heeft vrijdag de verhoudingen binnen de Vlaamse Regering op scherp gezet. Minister Bart Somers (Open Vld), bevoegd voor de lokale besturen, kondigde aan dat hij gemeenten gaat aanmoedigen om praktijktesten in te voeren. Gisteren kondigde minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) echter aan dat een algemene invoering niet op tafel ligt.

De onenigheid binnen de meerderheid leidde er volgens VRT NWS zelfs toe dat de Vlaamse Regering op dit moment crisisberaad houdt. Reden daarvoor is de aankondiging van Somers die gemeenten wil aanmoedigen om praktijktesten op de huurmarkt in te voeren. Dit in de strijd tegen racisme en discriminatie. “Er zijn verschillende soorten praktijktesten en we moeten ze volgens mij stapsgewijs invoeren. Het draagvlak, het momentum en de maatschappelijke betrokkenheid zijn te groot om het niet te doen”, klinkt het bij de minister van Samenleven.

De Vlaamse meerderheid zit echter niet op dezelfde lijn wat betreft het dossier. Vooral N-VA staat op de rem. Gisteren zei minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) dat hij geen voorstander is van een algemene invoering. Het Vlaamse parlement stemde woensdag wel een resolutie over een academisch monitoringssysteem, maar twee amendementen van de oppositie om daar echte praktijktesten van te maken, werden weggestemd door de meerderheid. De Open Vld toonde zich de laatste weken voorstander van praktijktesten. Kopstukken Alexander De Croo en kersvers voorzitter Egbert Lachaert braken openbaar een lans voor een algemene invoering in Vlaanderen. Op dit moment worden praktijktesten al in enkele steden zoals Antwerpen en Gent gebruikt.