De reacties bleven niet uit nadat CD&V-buitenbeentje Hendrik Bogaert vanmorgen de deur op een kier zette voor een toekomstige coalitie met het Vlaams Belang. De West-Vlaamse christendemocraat werd al snel teruggefloten door partijvoorzitter Joachim Coens: “Uitgesloten dat we een coalitie vormen met partijen die haaks staan op de manier waarop wij naar mens en samenleving kijken”. Ook andere CD&V’ers gaven te kennen een coalitie met Vlaams Belang uit te sluiten.

In een interview met de Krant Van West-Vlaanderen zei Bogaert dat een coalitie met het Vlaams Belang of de PVDA tot de mogelijkheden moet behoren.“Één op drie zou op Vlaams Belang of PVDA stemmen. Als zoveel mensen voor die partijen stemmen, dan moet daarmee gesproken worden. Dat is politieke inclusiviteit”, aldus Bogaert. “Als je die mensen blijft negeren, dan dreigt een groot gevaar. Dan kan de samenleving zelfs uiteenvallen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Coalitie met VB “uitgesloten” en “onbegrijpelijk”

Bogaert werd echter al snel teruggefloten door CD&V-voorzitter Joachim Coens. “Uitgesloten dat we een coalitie vormen met partijen die haaks staan op de manier waarop wij naar mens en samenleving kijken. Vlaams belang parlementsleden hebben dat deze week nogmaals bewezen. Dus nee Hendrik Bogaert, coalitie is niet mogelijk”, schrijft de voorzitter op Twitter.

Ook andere CD&V’ers deden hun duit in het zakje. “Alle mondmaskers samen zullen nog niet volstaan om zulke opmerkingen uit onze samenleving te weren”, aldus Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), verwijzend naar enkele posts van Vlaams Belangers op sociale media. “Dat wij met deze mensen zouden besturen, is gewoonweg onbegrijpelijk. Neen tegen nog meer haat en verdeeldheid.”

“Een coalitie met Vlaams Belang? Niet met mijn CD&V hoor”, schrijft federaal Parlementslid Nawal Farih. “Ik distantieer mij dan ook voor de volle 100% van de uitspraken die Hendrik Bogaert gemaakt heeft. Vreselijk.” Haar collega Sammy Mahdi sluit zich daarbij aan: “Niet met mij. Nooit met mij.”