Gisteren kwam de Duitse deelstaat Berlijn tot het besluit om 300 vluchtelingen op te nemen uit Griekenland. Het plan komt van de Berlijnse senator Andreas Geisel. Hij stelt dat het plan om vluchtelingen op te nemen “een belangrijke stap voor solidariteit” is. Het plan geeft voorrang aan kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen. Om het plan te laten doorgaan moet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, alleen nog toestemming geven.

De 300 vluchtelingen komen uit de overvolle Griekse vluchtelingenkampen. Volgens senator Geisel dreigt hier naast een ‘humanitaire catastrofe’, ook nog een ‘gezondheidscatastrofe’. Geisel pleit er daarom voor dat “Berlijn alle middelen uit de kast haalt, om bijzonder kwetsbare mensen snel uit de kampen te evacueren”. Ook wil de senator verder denken dan de voorgestelde 300. “Naast de kinderen, moeten we ook een oplossing creëren voor andere mensen als we serieus zijn over de Europese waarden van vrijheid, gelijkheid en solidariteit,” zo stelt hij.

(Lees verder onder de tweet)

Wie mogen er allemaal komen?

Het zijn niet alleen kinderen die volgens het plan toegang krijgen tot Berlijn. Ook zwangere vrouwen, zieken, alleen reizende vaders en moeders plus kinderen, mensen boven de zestig, religieuze minderheden, seksuele minderheden en getraumatiseerden kunnen een kans maken. De Berlijnse departementen van onderwijs en integratie gaan uiteindelijk over de beslissing wie er binnenkomt. De Griekse autoriteiten en de VN-vluchtelingenorganisatie krijgen ook een rol toebedeeld in het besluitproces.

(Lees verder onder de tweet)

Terwijl de eerste 300 vluchtelingen nog niet binnen zijn, gaan er al weer stemmen op voor meer vluchtelingen. Verschillende NGO’s menen bijvoorbeeld dat er op korte termijn nog 300 migranten bij kunnen. Ook pleiten ze ervoor dat de leeftijdsgrens van ‘kinderen’ verhoogd wordt naar achttien. Op de langere termijn zouden er zelfs nog duizenden migranten bij kunnen, volgens de NGO’s. De deelstaat Berlijn is immers de plaatsen voor deze vluchtelingen al aan het uitbouwen. Ondertussen is er voor de autochtone bevolking in Berlijn een stelselmatig woningtekort.

(Lees verder onder de tweet)

Federale overheid beslist 

Uiteindelijk is het de Federale overheid van Duitsland die groen licht moet geven voor de Berlijnse plannen. En hoewel Duitsland royaal is geweest met het uitdelen van verblijfplaatsen, zijn regionale plannen hiervoor altijd tegengehouden. Dit betekent dat alle vluchtelingen in Duitsland altijd verdeeld zijn via nationale programma’s. Berlijn probeerde ook al drie keer eerder zelf vluchtelingen op te nemen. Minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, zei desondanks altijd neen.

Als het aan ‘Die Linke’ ligt, moeten de rollen omgedraaid worden. In plaats van dat de nationale overheid beslist, moeten lokale overheden juist de beslissing kunnen maken. “Als deelstaten een veilig opvangoord willen zijn, zou hen daarvoor niets in de weg moeten liggen. Gemeentes en landelijke districten die zichzelf een ‘safe haven’ hebben genoemd, moeten onbureaucratische en aanvullende financiële middelen gegeven worden door de federale overheid en deelstaatoverheden,” zo vertelt de website van de partij.