De Kamercommissie Defensie heeft woensdag ingestemd met de inzet van Belgische F-16’s boven Irak en Syrië. Dat meldt Belga. De beslissing komt er na internationale vragen en onder impuls van de Verenigde Staten. De extra militaire inspanning zou nodig zijn om de terugkeer van Islamitsiche Staat (IS) tegen te gaan.

Een centrumrechtste meerderheid van de regeringspartijen en N-VA en Vlaams Belang schaarde zich in de commissie achter het voorstel. Vanaf oktober zouden vier Belgische F-16’s ingezet worden boven Irak en Syrië. De operatie zou goed zijn voor zo’n honderd militairen. Reden voor die extra militaire inspanning is voorkomen dat IS terrein wint in het gebied. Maar de beslissing komt er toch vooral na internationale druk, van onder meer de Verenigde Staten die al langer extra militaire inspanningen vraagt aan Europese NAVO-landen. 

De linkerzijde stemde niet in met het voorstel. Bij de PS was er wel één onthouding. Zij geven aan dat er geen internationaal mandaat is voor een militair ingrijpen in Syrië. Irak vraagt wel al langer bijstand. PVDA stemde tegen omdat de partij zich principieel tegen elke militaire actie kant. Donderdag wordt het voorstel gestemd in de plenaire vergadering.