Van alle OESO-landen pakte België de coronacrisis het slechtst aan. Dat concludeert de Economist Intelligence Unit (EIU) van het tijdschrift The Economist. België doet het daarmee slechter dan Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ook landen die in onze media niet aflatend bekritiseerd werden, zoals Zweden en de Verenigde Staten, doen het beter dan België. Nieuw Zeeland, Duitsland en Oostenrijk komen als beste uit de bus.

De Economist Intelligence Unit (EIU) van het tijdschrift The Economist ranschikte de aanpak van de coronacrisis van 21 OESO-landen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is een samenwerkingsverband tussen 37 landen. Over het algemeen zijn de leden liberale democratieën, met een hoge ontwikkelingsgraad en een vrije markteconomie.  

(Lees verder onder de tweet.)

“België pakte coronacrisis het slechtst aan van iedereen”

De rangschikking werd opgesteld door drie ‘risicofactoren’ – de incidentie van obesitas, het aandeel bejaarden en internationale reizigers die aankwamen – af te wegen tegenover drie ‘responskwaliteit’-indicatoren – aantal tests, beschikbaarheid van niet-Covid-19-gerelateerde gezondheidszorg en de oversterfte. Elk land kreeg een score van één tot vier in elk van die verschillende categorieën. Daaruit werd een gemiddelde score afgeleid, waarbij oversterfte het meeste impact had op het eindcijfer.

In de uiteindelijke rangschikking haalt België het slechtste cijfer van allemaal: 2,11. Het land krijgt daarmee de beoordeling ‘slecht’. Ook Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk vallen binnen die categorie, maar doen het wel allemaal beter dan België. Vooral de zware oversterfte – een van de hoogste coronasterftes per capita ter wereld – doet ons land de nek om.

Verguisde Verenigde Staten stukken beter dan België

Landen die in de Vlaamse media niet aflatend bekritiseerd werden, met name de Verenigde Staten, komen heel wat beter uit de bus. De VS scoren 3,11, oftewel ‘goed’. Ook Frankrijk scoort ‘goed’. Zweden – bekend om zijn ‘liberale’ aanpak van de coronacrisis – scoort 2,56, oftewel ‘redelijk’. Ook ons buurland Nederland valt binnen die categorie. 

Landen die de coronacrisis ‘erg goed’ hebben aangepakt zijn volgens The Economist Australië, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, IJsland, Israël, Nieuw Zeeland en Noorwegen. Met name Nieuw Zeeland, Duitsland en Oostenrijk scoren het best.