De organisatie Belgian Youth Against Racism heeft woensdag tijdens een geïmproviseerde persconferentie in een Brussels bos een aantal eisen op tafel gelegd. “We geven de overheid een maand de tijd”, klinkt het. Anders dreigen ze met acties over het hele land. “Tot we gehoord worden.”

De tragische dood van de zwarte Amerikaan George Floyd zorgde voor heel wat opschudding, in de Verenigde Staten maar ook in ons land. Zo werden er al betogingen georganiseerd in Brussel en Antwerpen, waar het tot rellen en confrontaties kwam met de politie. De organisatoren van de Antwerpse demonstratie dreigen nu met nieuwe acties. 

1 maand tijd, anders nieuwe acties

Woensdag organiseerden ze een persmoment in Brussel, waarin ze hun verdere acties zouden aankondigen. Ze besloten een eisenpakket voor te leggen aan de regering en eisen binnen één maand een antwoord. Indien ze dat niet krijgen, zullen ze naar eigen zeggen over het hele land acties organiseren.

“We geven jullie een maand de tijd om enkele concrete beloftes te maken: racisme moet harder bestraft worden, er moeten meer praktijktesten komen, comité P moet strenger gecontroleerd worden en de standbeelden van Leopold II moeten minstens een educatieve invulling krijgen”, aldus Aimé Schrauwen. “Als er na een maand niets gebeurd is, gaan we over heel het land acties organiseren tot we gehoord worden.”

Daarnaast kondigden ze aan klacht neer te zullen leggen tegen de politie vanwege het volgens hen buitensporige politiegeweld tijdens de betogingen in Brussel en Antwerpen. Daarvan kregen ze 55 getuigenissen. “Met deze getuigenissen, die we met naam en toenaam mogen delen, zullen we een collectieve klacht neerleggen bij Comité P”, aldus Anis Agris.