De organisatie Belgian Youth Against Racism heeft voor ophef gezorgd binnen de eigen achterban nadat ze een in het bijzijn van de pers een beschadigd standbeeld gingen kuisen. Nu blijkt dat ze dat standbeeld helemaal niet gekuist hebben, en dat hun achterban daar ook helemaal niet achterstaat. Kopstuk Inas Djelloul stapt nu zelfs op, kondigt ze aan op Twitter.

Na de tragische dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de Verenigde Staten is ook in ons land het debat over racisme en het koloniaal verleden weer opgelaaid. Koning Leopold II is daarbij in het oog van de storm komen te staan en er vindt in heel Vlaanderen een heuse beeldenstorm plaats. Standbeelden van Leopold II, maar ook van koning Boudewijn, worden massaal beschadigd en/of weggenomen.

Standbeeld gekuist, of toch niet?

Belgian Youth Against Racism (BYAR), de organisatie die de betoging in Antwerpen organiseerde, besloot om een beschadigd standbeeld van Boudewijn te gaan opkuisen. Ze deden dat in het bijzijn van onder meer VRT en hun nobel initiatief werd dan ook breed uitgesmeerd in de media. Maar al snel bleek dat de achterban van Belgian Youth Against Racism helemaal niet achter die actie staat en de organisatie kwam in het oog van de storm terecht.

Eén van de drie leidinggevende actievoerders, Aimé Schrauwen, stelde vervolgens op Twitter dat ze het standbeeld helemaal niet hebben schoongemaakt. “We hebben het niet echt opgekuist”, klinkt het. “We deden alsof.” Iemand anders van het bestuur benadrukt dat ze zeker geen standbeelden zullen schoonmaken. “Er is intern wat misgelopen qua communicatie maar wij gaan echt helemaal geen standbeeld van Leopold II kuisen. Wij zijn daar niet verantwoordelijk voor, niet schuldig aan en zijn zeker niet pro-standbeelden ofzo.”

(Lees verder onder de tweet.)

Inas Djelloul, ook één van de leidinggevenden die deelnam aan de ‘schoonmaakactie’, heeft beslist om op te stappen nadat ze overspoeld werd door haatberichten van de eigen achterban. Dat kondigde ze aan via haar Twitter-account ‘Kikkerkoningin’. Ik heb de beslissing genomen om te stoppen met BYAR. Er was een grote onduidelijkheid waardoor ik beslissingen heb gemaakt die botsen met mijn eigenlijke normen en waarden. Ik ging mee met de strategie, maar vergat het doel.”

Ook Aimé Schrauwen, die dus benadrukte dat ze het standbeeld eigenlijk helemaal niet hebben schoongemaakt, denkt er naar eigen zeggen over na om een stap opzij te zetten. 

UPDATE 14/06: In een reactie op Twitter benadrukt Inas Djelloul dat ze niet de initiatiefneemster was van de actie en dat ze besloot een stap opzij te zetten omdat ze naar eigen zeggen op een andere manier wil bijdragen aan verandering in de wereld, binnen haar capaciteiten. “Hoewel ik moet toegeven dat deze haat een enorme impact had op mijn mentale welzijn. Daarom ook dat ik even een stapje terug neem, voor mijn eigen gezondheid ook.”

Daarnaast eist Djelloul dat we haar naam uit dit artikel verwijderen en haar Kikkerkoningin noemen, omdat we volgens haar niet kunnen bewijzen dat het Twitter-profiel effectief van Inas Djelloul is. Ze vraagt dat vanop het Twitter-profiel Kikkerkoningin en zegt “verwijder mijn naam”, wat dus duidelijk maakt dat Inas Djelloul wel degelijk achter het account zit. Daarnaast wordt dit ook bewezen door het feit dat Inas Djelloul opstapt bij BYAR en dit in eerste persoon aankondigt via het profiel ‘Kikkerkoningin’. Bovendien staan er op het Twitter-profiel tal van Tweets waarin wordt aangegeven dat de eigenaar inderdaad Inas Djelloul is.