In navolging van het omvertrekken van Edward Colston in het Engelse Bristol, krijgt ook Nederland steeds meer te maken met vandalisme. Zo werden straatnaamborden doorgestreept en werd het beeld van Pim Fortuyn meermaals beklad, de afgelopen weken. In Rotterdam heeft een kunstcentrum inmiddels ingegeven aan de vandalen. Na het bekladden van de gevel van het ‘Witte de With’ centrum, verandert het centrum namelijk haar naam. Deze actie, en vele andere acties, zijn het resultaat van een nieuwe vandalistische beweging genaamd: ‘Helden van Nooit’.

(Lees verder onder de tweet)

Op de ‘Instagram-pagina’ van de beweging zijn verschillende afbeeldingen te zien waarin de vandalen monumenten hebben besmeurd. In hun eerste verklaring stellen ze onder andere: “Tot het Helden van Nooit-kunstcollectief behoren zwarte mensen, niet-zwarte mensen van kleur en witte Nederlanders. Wij besloten geïnspireerd door de Black Lives Matter-demonstraties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en België, onze krachten te bundelen tegen koloniale en nationalistische verheerlijking van eigen bodem… Wij hopen met deze Helden van Nooit-acties een krachtig signaal af te geven. We eisen hiermee de verwerping van deze onterechte ‘helden’ en bekritiseren de collectieve herinnering aan de Nederlandse geschiedenis. En hoe deze ook voortleeft in musea. We sluiten ons daarmee aan bij de internationale dekoloniale en anti-racistische gemeenschap.” Ze sluiten af met het dreigement: “We zijn door heel Nederland georganiseerd. Jullie zullen van ons horen.”

(Lees verder onder de tweet)

Intimidatie lijkt te werken

De beweging heeft inmiddels een aantal acties uitgevoerd. Hierbij zijn onder andere de standbeelden van oud-staatshelden besmeurd en is ook het monument van de vermoorde politicus, Pim Fortuyn, bekogeld met rode verf. Over Fortuyn schrijven ze: “Fortuyn, als fervent aanhanger van het homonationalisme, introduceerde en normaliseerde in Nederland een publiek discours dat tot op heden wordt gebruikt door rechtse populisten. Ons inhumane ‘vreemdelingenbeleid’, en het etnisch profileren door de politie, de belastingdienst, de Rotterdamwet, de arbeidsmarkt en andere (overheids)instanties zijn een rechtstreeks gevolg van de normalisering van Fortuyns gedachtegoed… Fortuyn in geen voorbeeld, maar een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Fortuyn is een held van nooit!”

De beweging legt geen windeieren met hun intimidatieacties. Nadat de groep het Amsterdamse ‘Tropenmuseum’ bekogelde met verfbommen, toonde de directeur van het museum ‘begrip’. Aan de eis van de anarchisten om ‘roofkunst’ terug te geven, wil de directeur dan ook graag voldoen. Hiernaast bekogelde de groep het ‘Witte de With’ centrum in Rotterdam. In plaats van de actie te veroordelen, besloot het centrumbestuur om haar naam te veranderen. 

(Lees verder onder de tweet)

Nederlanders steunen standbeelden

Ondanks het ingeven aan de eisen van de vandalen, lijkt een meerderheid van de Nederlanders duidelijk achter het behoud van standbeelden te staan. Volgens een opiniepeiling van Hart van Nederland, is meer dan 80% voor het behouden van de beeldenOok een korte blik op Twitter toont dat de acties van ‘Helden van Nooit’ weinig steun genieten.