Dr. Wouter Arrazola de Oñate, epidemioloog en directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT), nam gisteren deel aan de Black Lives Matter-betoging in Brussel. Hij deelde dat zelf mee op Twitter in een reactie op professor Carl Devos die kritiek uitte op de manifestatie in Coronatijden. Dr. Arrazola de Oñate is epidemioloog en gespecialiseerd in Tuberculose. Regelmatig krijgt hij een forum in diverse media en recent ook nog op VRT.

“De manifestatie in Brussel zal alvast de strijd tegen Corona niet helpen. Die tegen racisme allicht ook niet”, zo tweette Carl Devos.

(Lees verder onder de tweet)

Arrazola de Oñate reageerde scherp: “Maar Carl, toch. Tweet dan niks. Racisme veroorzaakt zo veel meer morbiditeit en mortaliteit dan COVID-19. Het is n (sic) enorm volksgezondheidprobleem, en niemand die iets doet. Urgentie is hoog. Het kost levens.”

(Lees verder onder de tweet)

Daarop kaatste Devos de bal onmiddellijk terug: “Wouter toch, denk eerst na. Uiteraard moet racisme bestreden worden. Maar daarvoor mag je dus de coronaregels doorbreken? Om racisme te bestrijden mag je dus meer coronadoden veroorzaken? Racisme kost levens, de strijd ertegen mag ook levens kosten? Zoiets?”

(Lees verder onder de tweet)

Arrazola de Oñate liet het daar niet bij. Hij bekende dat hij zelf ook deelnam aan de manifestatie, al zei hij dat niet rechtstreeks: “Ik was net daar om ter plaatse in te schatten en beoordelen, veldepidemiologie. Buitenlucht, veel win en UV (zon), iedereen met masker op, afstand zo goed als mogelijk gehouden, handgels in overvloed, relatieve orde… inschatting v (sic) in ’t veld risico op transmissie uiterst klein.”

Adviseur exitstrategie in overtreding met coronaregels

Het is opmerkelijk dat één van de adviseurs ,die mede aan het hoofd staat van de contacttracing, op dergelijke publieke manier de regels naast zich neerlegt. Maar Wouter Arrazola de Oñate heeft geen haast, zo leren we uit een opiniestuk in de krant De Standaard van woensdag 8 april 2020. Onder de titel “Corona-app of niet, blijf afstand houden” stelde Dr. Arrazola de Oñate nog “dat contacten traceren geen middel mag zijn om ons weer aan het werk te krijgen.” Hij waarschuwt de lezers dat “te snelle afbouw van de maatregelen veel duurder zal zijn dan nog even langer volhouden”. 

Pleidooi voor 2000 contacttracers 

Hij pleit tegen het gebruik van apps omdat hij zich zorgen maakt over de privacy. Daarnaast pleit hij voor de werkwijze van ‘contacttracers’, omdat volgens hem “er op dit moment alleen ruimte is voor een experiment met goed voorgelichte en geïnformeerde deelnemers”.

Tegelijk waarschuwt hij dat elke vorm van contacttracing niet dient om de social distancingmaatregelen sneller af te bouwen. Amper enkele weken later krijgt hij op 22 april in De Standaard opnieuw een forum. Dr. Arrazola de Oñate is namelijk niet alleen directeur van VRGT, maar adviseert ook de ‘Exit Strategy’ in GEES. GEES staat voor ‘Groep Experts belast met de Exit Strategy’. Zijn taak is cruciaal, want hij geeft advies bij het uitwerken van een strategie voor contacttracing of contactonderzoek.

Hij pleit meteen voor een massale personeelsinvestering in contacttracers en beaamt dat Vlaanderen ongeveer 1200, en België zeker 2000, mensen nodig heeft: “Het zal in die grootteorde moeten zijn, dat klinkt veel, maar dat is het niet”, voegt hij daaraan toe.
Op de vraag van De standaard wanneer we daarmee rond zullen zijn, antwoordt de dokter: “Dat kan redelijk snel, maar dat kan uiteraard niet tegen 3 mei, die datum moet echt gelost worden”.

Voorstander migratiepact

Wouter Arrazola de Oñate is politiek zeer actief aan de linkerzijde van het politieke spectrum. Zo verklaarde hij ook in december 2018 nog aan de Knackdat hij meewerkte aan het VN-migratiepact, een tekst waar zoveel leugens over verspreid werden door mensen die niet betrokken waren of de tekst niet eens gelezen hebben.” In datzelfde artikel in Knack besluit hij nog “welke onmensen we zijn geworden als we eraan twijfelen of we zo’n humane intentieverklaring wel zouden ondertekenen. Onze grootmoeders die weten wat het is om zonder internationale verdragen te leven, schamen zich.” 

https://twitter.com/Bruxelles_City/status/1269646949961129984?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1269646949961129984&ref_url=https%3A%2F%2Fsceptr.net%2F2020%2F06%2Fvideos-black-lives-matter-betogingen-lopen-uit-de-hand-in-brussel-en-antwerpen%2F