De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) suggereerde woensdag dat de 9.000 Amerikaanse troepen die weggehaald worden uit Duitsland, naar Polen gestuurd zouden worden.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) ontving zijn Poolse collega Andrzej Duda in het Witte Huis. Daarbij prees hij de Pools-Amerikaanse samenwerking terwijl hij uithaalde naar andere NAVO-bondgenoten, die hij opnieuw als “delinquent” omschreef. Hij herhaalde zijn belofte om 9.000 Amerikaanse troepen weg te halen uit Duitsland omdat het land weigert voldoende bij te dragen aan de NAVO. 

(Lees verder onder de tweet.)

Amerikaanse troepen van Duitsland naar Polen?

In 2014 stelde de NAVO tot doel dat elk van de lidstaten minstens 2 procent van het bruto binnenlands product aan landsverdediging moet uitgeven. Duitsland doet dat niet, net als de meeste andere landen. Ook België profiteert op dit vlak van de Verenigde Staten. Ons land is samen met Duitsland een van de ergste wanbetalers. “We zullen pas tevreden zijn als alle leden hun eerlijke deel betalen”, zei Trump woensdag.

Misschien vertrekken de 9.000 Amerikaanse troepen binnenkort over de oostelijke grens naar Polen. “Ze vroegen ons of we wat extra troepen zouden sturen”, zei Trump tijdens de persconferentie met Duda. Volgens de Amerikaanse president had Polen aangeboden om ervoor te betalen.