Activisten van de ‘Rose City’ Antifa – een van de oudste en meest beruchte afdelingen van de groep in de Verenigde Staten – in Portland trainen hoe ze geweld en wapens moeten gebruiken zonder gevat te worden. Dat blijkt uit een undercovervideo van het rechtse Project Veritas.

Op undercoverbeelden zijn trainingssessies te zien in een boekenwinkel in Portland, Oregon. De jonge, blanke rekruten krijgen daarin onder meer te horen hoe ze iemands ogen kunnen uitsteken. Nicholas Cifuni, de instructeur, legt de rekruten ook uit dat ze niet de aandacht van de politie moeten trekken als ze geweld plegen. De activisten moeten volgens Cifuni overwegen “hun vijand te vernietigen”, in plaats van te pronken met boks- of kickboksbewegingen.

Trump: “Antifa is terreurgroep”

“Hoe gewelddadig is Antifa of Rose City Antifa in het bijzonder? Ze aarzelen niet om terug te slaan of aan te zetten tot geweld”, zegt een ingewijde voor de camera. “In onze lessen en in onze vergaderingen […] praten we over wapens en wat we dragen en wat we zouden moeten hebben.”

De ingewijde zegt verbaasd te zijn over hoe goed de groep georganiseerd is. “Rose City is veel meer gestructureerd, bijna als een bedrijf. Ik heb het gevoel dat er een soort van externe financiering, invloed of middelen worden gebruikt”, klinkt het. De Rose City Antifa werd in 2007 opgericht. De afdeling omschrijft zichzelf als de oudste in de Verenigde Staten.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zijn Antifa-activisten de aanstichters van de gewelddadige rellen die de Verenigde Staten in hun greep houden. Zondag kondigde hij aan dat hij de extreemlinkse beweging als terreurgroep wil bestempelen.