De 27-jarige illegale Algerijn die een vrouw verschillende keren neerstak toen hij inbrak in haar huis, is ontoerekeningsvatbaar verklaard en wordt dus geïnterneerd. Dat meldt Het Laatste Nieuws. 

De feiten dateren van 14 december 2018 en vonden plaats in het West-Vlaamse Knokke-Heist. Toen het slachtoffer thuiskwam, hoorde ze plots iemand roepen dat ze naar de woonkamer moest komen. Daar zat de Algerijnse man glimlachend op haar te wachten. 

Hij greep haar vast, gooide haar op de grond en stak haar 14 keer met een groot keukenmes in de hals en in de hartstreek, waarna hij koelbloedig de woning verliet. Uit het verhoor bleek dat de Algerijn, die illegaal in ons land verblijft, ervan overtuigd was dat de vrouw overleden was, maar als bij wonder overleefde ze de aanval. 

Ontoerekeningsvatbaar? 

 
Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 13 jaar geëist voor poging doodslag, maar de verdediging drong erop aan om de man in een psychiatrische instelling te plaatsen. Volgens hen was de man ontoerekeningsvatbaar, maar uit onderzoek van gerechtspsychiaters bleek dat de man op het moment van de feiten wel degelijk toerekeningsvatbaar was.
 
Daar legde de verdediging zich niet bij neer, en uiteindelijk zorgde bijkomend onderzoek ervoor dat de Algerijn toch ontoerekeningsvatbaar verklaard werd. Op het moment van de feiten was hij dat niet, klinkt het, maar zijn psychische toestand zou de voorbije maanden zodanig verslechterd zijn dat hij dat op dit moment wel zou zijn. Daarom besliste de rechtbank dan ook om hem te laten interneren. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van 1 euro betalen aan het slachtoffer.