De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, is zijn boekje te buiten gegaan, zo oordeelt het Duitse Constitutioneel Hof. In 2018 zei de minister over het conservatieve ‘Alternative für Deutschland’ (AfD) dat ze ‘staatsondermijnend’ waren. Vervolgens verscheen het interview waarin Seehofer dit zei, op de website van het ministerie. Volgens het Hof heeft de minister hiermee zijn neutraliteit geschonden.

In 2018 stelde AfD-kamerlid Bernd Baumann dat de Duitse Bondspresident zijn ‘officiële plichten’ had verzaakt. De president had namelijk opgeroepen om een ‘concert tegen vreemdelingenhaat’ in Chemnitz te ondersteunen. Minister Seehofer reageerde vervolgens in een interview op de oproep van de AfD’er. Hij stelde: “Ze zijn tegen deze staat… Dat heeft u dinsdag in de Bondsdag kunnen meemaken met de frontale aanval op de Bondspresident… Dat is staatsondermijnend.” Ook zei de minister: “Ze kunnen duizend maal zeggen dat ze democraten zijn.” Vervolgens verscheen de publicatie van het interview op de website van het ministerie. Volgens het AfD ging Seehofer met deze publicatie te ver. De twist tussen het AfD en Seehofer kwam uiteindelijk bij het Constitioneel Hof terecht.

(Lees verder onder de tweet)

Het oordeel

Het Hof oordeelde gisteren dat minister Seehofer zijn ‘neutraliteit’ geschonden had. Belangrijk is hierbij wel dat het voor de minister niet verboden is om het AfD te bekritiseren – mits het buiten zijn officiële functie is. Volgens het hof is het met het laatste misgegaan. Door het publiceren van het interview op de website van het ministerie, speelde Seehofer ‘vals spel’. Hij gebruikte namelijk overheidsmiddelen om zijn politieke standpunt te verspreiden. 

Het AfD is tevreden met de uitspraak van het hof. De uitspraak heeft geen directe gevolgen voor Seehofer, maar kan wel gezien worden als een symbolische overwinning voor de AfD. AfD-voorman Jörg Meuthen noemt de uitspraak van het hof “een bewijs van een functionerende rechtsstaat.” Het ministerie zelf zal in de toekomst beter toezien dat de dingen die ze publiceren niet ingaan tegen het neutraliteitsprincipe.