Zo’n vijf weken voor de overheid het dragen van een mondmasker aanraadde, kwam de Hoge Gezondheidsraad al met een advies over mondmaskers voor de hele bevolking. Op 17 maart pleitten de experts van die instelling al voor stoffen mondmaskers, maar het advies werd nooit gepubliceerd. Dat meldt De Morgen dinsdag.

Andere adviezen van de Hoge Gezondheidsraad werden wel gewoon gepubliceerd op de website. De reden waarom dat met dit advies niet het geval was, is wellicht het gebrek aan mondmaskers op dat moment. De overheid publiceerde toen enkel richtlijnen om zelf een stoffen mondmasker te maken. Volgens microbioloog Emmanuel André (KU Leuven) werd het advies bewust tegengehouden. Hij wijst naar de Risk Management Group en de Risk Assessment Group, twee organen waarin vooral de FOD Volksgezondheid en Sciensano vertegenwoordigd zijn. Volgens André houden die twee groepen zelfs geen rekening met ‘externe’ adviezen, zoals die van de Hoge Gezondheidsraad.

In het bewuste advies werden stoffen mondmaskers al op 17 maart aangeraden voor de hele bevolking. Daarnaast werden ook de beter beschermende FFP2-maskers aangeraden voor zorgverleners die in contact komen met besmette personen. De Risk Management Group wilde FFP2-maskers daarentegen enkel reserveren voor zorgverleners die “aerosolproducerende handelingen” verrichten.

Uiteindelijk bereikten de Hoge Gezondheidsraad en de Risk Management Group een compromis op 16 april. Het advies luidde toen dat mondmaskers slechts nodig zijn bij een inperking van de coronamaatregelen, en op plaatsen waar veel mensen samenkomen of in situaties waarbij geen 1,5 meter afstand kan bewaard worden. Bij de Hoge Gezondheidsraad zelf ontkent men dat hun advies werd tegengehouden. “De onafhankelijkheid van de Hoge Gezondheidsraad is wettelijk vastgelegd”, luidt het.

Lees ook:

Van Ranst: “Dragen van mondmaskers kan wél zinvol zijn”