De Universiteit van Cambridge steunt een academicus die “blanke levens doen er niet toe” tweette. Ze werd woensdag zelfs gepromoveerd tot hoogleraar. Velen vinden de houding van de universiteit hypocriet en stellen dat de universiteit enkel opkomt voor de vrijheid van meningsuiting als het gaat om linkse meningen.

De 51-jarige doctor Priyamvada Gopal doceert Engels in Churchill College aan de Universiteit van Cambridge en is daarnaast journalist en activist. Dinsdagavond zorgde ze voor controverse door “blanke levens doen er niet toe” te tweeten. “Ik zeg het nog eens. Blanke levens doen er niet toe. Als blanke levens”, klonk het.

(Lees verder onder de tweet.)

“Blanke levens doen er niet toe. Als blanke levens”

De tweet werd onthaald op een storm van verontwaardiging en werd intussen door Twitter verwijderd. Er werd een petitie opgestart die om haar ontslag vroeg. Ze ontving ook tal van racistische doodsbedreigingen.

“Ik wil ook duidelijk maken dat ik achter mijn tweets blijf staan, die nu zijn verwijderd door Twitter, niet door mij”, schreef Gopal achteraf. “Ze spraken heel duidelijk over een structuur en een ideologie, niet over mensen. Mijn tweet zei dat blankheid niet speciaal is, geen criterium om levens belangrijk te maken. Daar blijf ik bij.”

(Lees verder onder de tweet.)

Promotie

De universiteit weigerde in te gaan op de petitie die om haar ontslag vroeg. Gopal kreeg woensdag zelfs promotie tot volwaardig hoogleraarschap. “De universiteit verdedigt het recht van haar academici om hun eigen wettige meningen te uiten, die voor anderen misschien controversieel zijn”, luidt het in een mededeling. “We betreuren in de krachtigste bewoordingen misbruik en persoonlijke aanvallen. Deze aanvallen zijn volstrekt onaanvaardbaar en moeten ophouden.”

Velen vinden de houding van de universiteit hypocriet. Zij stellen dat de universiteit enkel opkomt voor de vrijheid van meningsuiting als het gaat om linkse meningen. Zo werd Noah Carl vorig jaar uit zijn onderzoeksfunctie gezet, omdat hij een conferentie bijwoonde waar raciale verschillen in intelligentie werd besproken. De komst van de Canadese academicus Jordan Peterson naar de universiteit werd datzelfde jaar geannuleerd, na links protest.