Eerder wilde de linkse Amerikaanse activist Shaun King afbeeldingen van Jezus als “Blanke Europeaan” afbreken. Hij vond het een vorm van “blanke suprematie”. Ja, ik vind dat de beelden van de blanke Europeaan, waarvan ze beweren dat het Jezus is, ook neergehaald moeten worden. Ze zijn een vorm van blanke suprematie. Altijd al geweest”, schrijft King op Twitter. “Toen de familie van Jezus zich wilde verstoppen en niet wilde opvallen in de Bijbel, raad eens waar ze heen gingen? Egypte! Niet Denemarken. Haal ze neer.” Nu voegt Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury en het hoofd van de Kerk van Engeland, zich daarbij toe. Ook hij vindt dat Jezus als blanke Europeaan moet herzien worden.

Tijdens een praatshow op BBC werd Welby gevraagd of een blanke jezus moet herzien worden. Het is niet de eerste keer dat dit debat opengetrokken wordt na de dood van George Floyd. Zijn antwoord was duidelijk: “Ja, natuurlijk! Jezus wordt in elk land anders uitgebeeld. In het Midden-Oosten is het een Midden-Oosterse Jezus, je hebt een Chinese Jezus, je hebt een zwarte Jezus. De Midden-Oosterse is uiteraard het accuraatste. Je kan Jezus tegenkomen in elke cultuur ter wereld, aangepast aan die cultuur. Jezus die we afbeelden, is niet tot wie we bidden. Het wordt gebruikt als een herinnering van de universaliteit van God die volledig mens werd.”

Ook standbeelden zijn niet veilig

Hij voegde daar aan toe dat de standbeelden in de kathedraal van Canterbury zouden bekeken worden. Als het iets te maken heeft met het imperialistische verleden of slavenhandel, zouden ze wel eens kunnen verdwijnen. “We zullen ze bekijken, ze in context plaatsen en zien of ze daar horen te staan,” klinkt het. De beeldenstorm zorgt voor veel emoties. Sommigen zien het als een hysterie, als een boze menigte die het heft in eigen handen neemt en als anarchistisch geweld. Anderen zien het dan weer als een manier om systematisch racisme aan te pakken, om het huidige systeem om te vormen en hebben het gevoel dat ze “aan de goede kant van de geschiedenis staan”. Ze menen dus dat dit een soort revolutie is.