De Black Lives Matter-protesten in Amsterdam stonden niet alleen in het teken van de dood van George Floyd. Veel demonstranten maakten namelijk gebruik van de gelegenheid om het Nederlandse sinterklaasfeest te bekritiseren. Critici menen dat Zwarte Piet racistisch is, en vinden daarom dat de Zwarte Pieten moeten verdwijnen. De Ghanese rapper ‘Akwasi’ ging in zijn toespraak op de Dam alleen een stap verder. Hij stelde: “Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.”

(Lees verder onder de video)

De uitspraak van de Ghanese rapper zorgde voor een grote verontwaardiging in Nederland. De politie en het Openbaar Ministerie lieten dan ook weten dat er tegen de rapper aangifte is gedaan. In de aangiftes wordt Akwasi ervan beschuldigd te hebben aangezet tot haat en geweld. Wie de aangiftes hebben gedaan, wil de politie nog niet zeggen. Volgens het ‘management’ van Akwasi moet men de uitspraak niet zien als een oproep tot geweld. Zij menen dat het louter een oproep tot verzet is.

(Lees verder onder de tweet)

“We will f*ck you up!”

In de toespraak probeert de rapper aandacht te trekken naar het sinterklaasfeest wat volgens hem racistisch is. Hierbij doet hij enkele opmerkelijke uitspraken. Zo zegt hij: “We zijn niet onze voorouders, ‘we will f*ck you up!” Ook zegt de rapper dat mensen zich niet meer hoeven ‘in te houden’, “wees niet beleefd!” Volgens Akwasi kan Zwarte Piet dit jaar niet meer ‘overleven’ in Nederland. Daarom belooft de rapper: “Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht. Ik ben klaar!”