Zakia Khattabi (Ecolo) heeft opnieuw kans om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. Het is wel niet de eerste keer dat er gestemd wordt over haar benoeming. N-VA, Vlaams Belang en enkele politici zoals Els Ampe (Open VLD) blijven zich enorm verzetten.

Zakia Khattabi: een politieke soapserie

Even wat achtergrondinformatie. De benoeming van Zakia Khattabi is al een tijdje een groot debat. Al in september 2019 werd hierover gesproken en kreeg ze veel kritiek te verduren. Die benoeming is belangrijk, want het rechtscollege beschikt over de bevoegdheid om wetten te vernietigen, die in strijd zijn met de grondwet. Het rechtscollege spreekt zich ook uit over heikele onderwerpen, bijvoorbeeld het ‘boerkaverbod’. Er zijn in totaal 12 zitjes, waarvan de helft wordt ingenomen door politici.

(Lees verder onder de tweet)

De N-VA reageerde onmiddellijk op de benoeming van Zakia Khattabi bij het Grondwettelijk Hof. “Een opengrenzenactiviste die juridische beslissingen tegenwerkt is volgens de N-VA niet geschikt voor het Grondwettelijk Hof,” viel te lezen op twitter. Ook Bart De Wever (N-VA) sprak onmiddellijk zijn ongenoegen uit: “Iemand die de uitzetting van een illegaal fysiek verhinderde en geen relevante bekwaamheid heeft, is voor de N-VA onaanvaardbaar als rechter.”

Groen en Ecolo waren hier niet blij mee. VRT-Nieuws citeerde Ecolo-voorzitter Rajae Maouane: “De N-VA maakt het publiek proces van een volksvertegenwoordiger die democratisch verkozen is omdat ze kandidaat is voor een functie. Deze partij zet zich actief in om een kandidaat de mond te snoeren omdat ze er andere ideeën op nahoudt.” Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt kritiek “normaal” maar noemde toen de kritiek van N-VA “ranzig, opruiend en mogelijk gevaarlijk”

(Lees verder onder de tweet)

Benoeming was afgekeurd, nu opnieuw kans

Er is al eens voor haar benoeming gestemd, al heeft ze die stemrondes verloren. Toch zou ze het moeten gehaald hebben: ze had zogezegd de steun van een boel andere partijen zoals Open VLD, MR, S.Pa, PS, PVDA en uiteraard Groen en Ecolo. Het is waarschijnlijk dat enkele liberalen toch tegen hebben gestemd. Else Ampe (Open VLD) bijvoorbeeld, heeft zich al uitgesproken tegen de benoeming van Zakia Khattabi.

(Lees verder onder de tweet)

Vrijdag heeft ze opnieuw kans om benoemd te worden. In de Knack stonden alvast enkele reacties te lezen. Iedereen van Open VLD zou voor stemmen, met uitzondering van Ampe. Groen en Ecolo zullen haar uiteraard steunen. CD&V moet in een finaal overleg nog uitsluitsel brengen. De Franstalige liberalen van MR hebben nog niet echt een positie ingenomen. “Onze positie is nog niet vastgelegd”, aldus MR-fractieleider Gaëtan Van Goidsenhoven. De PS zegt de kandidatuur te steunen, net zoals de Vlaamse socialisten.

De PVDA-PTB zal voor stemmen “met gezonde tegenzin”, volgens senator Jos D’Haese. “Deze politieke benoemingen vinden we een slechte manier van werken, maar we doen niet mee met het politieke spelletje van de N-VA en het Vlaams Belang.” Of Zakia Khattabi nu wel zal benoemd worden, is dus zeker niet duidelijk. Het zal in ieder geval niet gemakkelijk worden voor haar.