Amerika staat in vuur en vlam. In verschillende steden breken rellen uit zoals in Minneapolis. Maar wie was George Floyd, de man die overleden is, nu precies? De BBC beschrijft zijn laatste 30 minuten op de aarde. Het Amerikaanse televisienieuwsmagazine Inside Edition toont ook de beelden van zijn arrestatie.

(Lees verder onder de video)

Floyd en de agent, Chauvin, kenden elkaar

George Floyd woonde al jaren in Minneapolis. Daarvoor woonde hij in Houston, Texas. Hij werkte als buitenwipper, maar was tijdelijk werkloos door het coronavirus. De agent die hem arresteerde, heeft trouwens met hem samengewerkt. Beiden werkten namelijk als buitenwipper voor dezelfde nachtclub.

Alles begon toen George Floyd naar verluidt met nepgeld probeerde te betalen. De kassier belde daarom de politie om het aan te geven. De eigenaar van de winkel, Mike Abumayyaleh, vertelde aan NBC news dat hij Floyd kende als een “vriendelijke, aangename klant”. Maar die dag werkte Abumayyaleh niet. De tiener die op dat moment achter de kassa stond, volgde gewoon een standaardprotocol toen hij de politie verwittigde.

“Dronken en geen controle over zichzelf”

Volgens de tiener was de man “dronken en had hij geen controle over zichzelf”. Hij zou de sigaretten die Floyd betaald had met nepgeld, teruggeëist hebben, maar Floyd weigerde en vertrok. Enkele minuten later arriveerden twee agenten ter plaatse. Ze troffen Floyd aan op een parking. Hij zat met twee anderen in een auto. Eén van de agenten trok zijn wapen en riep dat Floyd zijn handen in de lucht moest steken. Waarom de agent zijn wapen trok, is niet duidelijk.

Daarna trokken de agenten hem uit de auto. Ze duwden hem tegen de wagen om hem te handboeien. Floyd protesteerde tegen de handboeien en stribbelde tegen. Eenmaal in de boeien, kalmeerde hij echter. Het was pas toen de agenten hem in de politiewagen wilde steken, dat hij pas echt begon tegen te werken. Hij liet zich op de grond vallen en vertelde aan de agenten “dat hij claustrofobisch was”.

Chauvin kwam pas als derde ter plaatse

Agent Chauvin, die gearresteerd is op verdenking van de moord op Floyd, kwam hierna pas ter plaatse. Samen met de andere agenten probeerde hij nogmaals Floyd in de wagen te duwen. Chauvin zou hem daarna op de grond geduwd hebben. Floyd werd op zijn buik gegooid, nog steeds met de handboeien aan, en Chauvin ging met zijn knie in de nek van Floyd zitten. Dit is het moment waarop omstaanders begonnen met filmen.

Floyd zegt in de beelden dat “hij niet kan ademen”. De agenten lijken het niet te geloven, zeker niet omdat Floyd nog steeds kan praten. Bijna 9 minuten blijft Chauvin in zijn nek zitten volgens de openbare aanklager die Chauvin wil vervolgen. In Inside Edition vertelt een expert dat “druk op de nek iemand heel snel buitenbewustzijn kan brengen” en inderdaad “dodelijke gevolgen kunnen hebben”. Volgens het autopsierapport is verstikking echter niet de doodsoorzaak, maar onderliggende hartproblemen die waarschijnlijk door de stress van de situatie dodelijke gevolgen hadden. Ook opmerkelijk: één van de agenten controleerde de hartslag van Floyd, terwijl Chauvin op zijn nek bleef zitten. Floyd werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij pas een uur later doodverklaard werd.

Geïnteresseerd? Lees ook: 

Dood zwarte man Minneapolis: enkele correcties op simplistisch verhaal