De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft de voorbije dagen hard uitgehaald naar zijn voorganger Barack Obama (Dem.). Verschillende van zijn tweets, met daarin de term “Obamagate”, werden gretig geretweet. Volgens Trump probeerde Obama tijdens zijn laatste ambtsdagen reeds het presidentschap van Trump te saboteren.

De bal ging vorige week aan het rollen, nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie de aanklachten tegen voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Flynn liet vallen. Flynn pleitte in december 2017 schuldig aan het liegen tegen de FBI over gesprekken met de Russische ambassadeur, nadat hij het op een akkoord gooide met Robert Mueller. Dat akkoord paste in het kader van het toenmalig onderzoek naar de vermeende banden tussen president Donald Trump (Rep.) en Rusland.

(Lees verder onder de tweet.)

Obama: “Aanpak coronacrisis door Trump is chaotische ramp”

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama (Dem.) liet die vrijdag zijn licht schijnen over de zaak. “Het nieuws van de afgelopen 24 uur is volgens mij enigszins gebagatelliseerd – over het feit dat het ministerie van Justitie de aanklachten tegen Michael Flynn heeft laten vallen. En het feit dat er geen precedent is dat iemand kan vinden voor iemand die belast is met meineed die net vrijuit gaat”, zei Obama tegen zijn achterban en voormalige medewerkers. “Dit zijn het soort zaken waar je je zorgen over begint te maken. Niet alleen de institutionele normen, maar ook ons basisbegrip van de rechtsstaat is in gevaar.”

In hetzelfde uitgelekte gesprek – gepubliceerd door Yahoo! News – haalde Obama hard uit naar Trump. De voormalige president noemde diens aanpak van het coronavirus een “absolute chaotische ramp”.

De daaropvolgende zondag viel Trump Obama aan in een reeks tweets. Zo retweette hij een tweet die Obama ervan beschuldigd “zijn laatste ambtsweken te gebruiken om […] de nieuwe regering te saboteren”. Volgens Trump gaat het om “veruit de grootste politieke misdaad in de Amerikaanse geschiedenis”. Verschillende van zijn tweets, met daarin de term “Obamagate”, werden gretig geretweet.

Waar verwijst ‘Obamagate’ naar?

Toen Trump maandag gevraagd werd naar de misdaad waar hij Obama van beschuldigt, antwoordde hij: “Obamagate, het is al lang aan de gang, het is al aan de gang van voor ik werd verkozen, en het is een schande dat het gebeurd is. Je kijkt nu naar al deze informatie die wordt vrijgegeven en van wat ik begrijp is dat nog maar het begin.” 

Flynn werd niet aangeklaagd voor meineed zoals Obama beweert. Hij pleitte wel schuldig aan het liegen tegen de FBI tijdens de overgangsperiode tussen Obama en Trump. Sindsdien heeft Flynn geprobeerd zijn pleidooi in te trekken. Volgens hem handelde de overheid “te kwader trouw”.

Obama heeft al langer een gespannen relatie met Flynn. Zo werd hij bijvoorbeeld in 2014 door Obama ontslagen als hoofd van de ‘Defense Intelligence Agency’. Uit documenten die donderdag werden vrijgegeven als bewijsstukken om de beslissing van de regering te staven, bleek dat Obama op de hoogte was van de details van de telefoongesprekken tussen Flynn en de Russische ambassadeur uit 2016 – een president kan wel vrij beschikken over dergelijke informatie, indien voorhanden. Eerder vrijgegeven documenten van FBI-functionarissen lieten uitschijnen dat zij zich afvroegen of ze Flynn in januari 2017 ondervroegen met het doel “hem te laten liegen, zodat we hem kunnen vervolgen of laten ontslaan”.

Volgens Trump probeerde Obama tijdens zijn laatste ambtsdagen reeds het presidentschap van Trump te saboteren. De advocaat van Flynn stelt dat ook zij gelooft Obama een hand heeft in het FBI-schandaal. “Het hele ding werd georkestreerd en opgesteld binnen de FBI […] en in een vergadering met president Obama”, beweert zijn advocaat.