De Verenigde Staten hebben besloten om niet langer chips of halfgeleiders en andere GSM-onderdelen uit te voeren naar Huawei. Het Witte Huis heeft dat besloten omdat China een te grote technologiegigant aan het worden is. De VS wil wel nog Taiwan helpen, ook wel bekend als ‘De Republiek China’. Dat is een eiland naast de communistische ‘Volksrepubliek China’ dat zich afgesplitst heeft na de opkomst van het communisme. De communistische dictatuur is dus woedend op de VS en zweert om terug te slaan.

De Chinese overheid wil een reeks tegenmaatregelen doorvoeren. De communisten willen Amerikaanse bedrijven zoals Apple, Qualcomm en Cisco op een onbetrouwbaarheidslijst zetten. Daarnaast kunnen ze de verkoop van passagiersvliegtuigen stopzetten. De Amerikaanse overheid wijkt echter door deze bedreigingen.

Huawei stond al op een zwarte lijst

In mei van 2019 werd Huawei al op een economische zwarte lijst gezet. Toch mocht het bedrijf Amerikaanse technologie blijven gebruiken. Het Chinese bedrijf wist namelijk de lijst te omzeilen. Dat wilde de Amerikaanse overheid dus oplossen. Ook buitenlandse bedrijven die Amerikaanse chips gebruiken, of Amerikaanse technologie om chips te produceren, moeten een licentie aanvragen om technologie uit te voeren naar Huawei. Volgens minister van Handel Wilbur Ross is dit een “bijzonder aangepaste wet” zodat Huawei de zwarte lijst niet meer kon omzeilen.

(Lees verder onder de tweet)

Goed voor (inter)nationale veiligheid

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad is alvast blij met deze nieuwe wet. Volgens hen wordt het zo moeilijker voor China om Amerikaanse technologie te gebruiken tegen de VS en zijn bondgenoten. De voormalige Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties, Nikki Haley, vindt dit alvast “de juiste zet voor nationale veiligheid”.

Het ministerie voor Handel wil ook de Taiwanese technologiegigant TSMC 12 miljard dollar geven (11 miljard Euro). Dat geld is bedoeld om een fabriek te bouwen in de Amerikaanse staat Arizona. Voor China is dit nog eens een extra trap tegen de schenen.