Twee VN-organen roepen Malta dringend op om vluchtelingen op te nemen. Hierbij gaat het om 160 vluchtelingen die zijn opgevangen buiten de territoriale wateren van het eiland (de boot vindt u hier). Malta eist dat de migranten pas aan land mogen, als er een ‘Europese oplossing’ is gevonden voor de migranten. De VN-organen menen daarentegen dat Malta – samen met andere Europese landen – zo snel mogelijk de migranten aan land moet laten.

Nadat Malta een groep migranten op zee had gered ontstonden er problemen. Omdat Malta de havens gesloten heeft, besloot het eiland de geredde migranten buiten de territoriale wateren te verzorgen. Pas als er een Europese oplossing kwam voor de verdeling van de migranten, zou Malta de vluchtelingen aan land laten. De Raad van Europa bekritiseerde deze aanpak. De organisatie meende namelijk dat Malta de migranten eerst aan land moest laten. De Maltese premier, Robert Abela, reageerde hierop ‘hulp van andere landen’ nodig te hebben. Ook meent hij dat Malta buitenproportioneel de lasten van de migratiecrisis draagt.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/UNmigration/status/1263431160966909953

Kritiek vanuit VN-organen

Opnieuw krijgen de Maltezen kritiek van internationale organisaties. Dit keer zijn het de ‘Internationale Organisatie voor Migratie’ (IOM) en de ‘VN-Vluchtelingenorganisatie’ (UNHCR). In een verklaring roepen de VN-organen op om de 160 migranten, buiten de territoriale wateren, op te vangen. Volgens de verklaring “is het onacceptabel om mensen langer op zee te houden dan nodig is, vooral onder moeilijke en ongeschikte omstandigheden.” De organen menen dat ieder land verplicht is om mensen in nood meteen te helpen.

De organen menen dat het probleem is, dat er geen duidelijke afspraken zijn over de verdeling van migranten. Er moet daarom een duidelijk systeem komen waarin deze verdeling wél goed geregeld is, zo stelt de verklaring. Het terugsturen van migranten naar Libië is volgens de organisaties uit den boze. Zij stellen: “IOM en UNHCR herhalen ondubbelzinnig dat niemand die op zee gered is, teruggestuurd zou moeten worden naar Libië. De ellende en het levensgevaar veroorzaakt door een steeds intensiever wordend conflict, lukrake detenties en wijd verspreide mensenrechtenschendingen, onder andere factoren, betekent dat [Libië] niet een veilige plaats genoemd kan worden.”

(Lees verder onder de video)

“Woorden zijn niet genoeg”

Een dag later (22 mei) kwam Malta met een verklaring van de Minister van Buitenlandse Zaken, Evarist Bartolo. Zijn bericht is geen antwoord op de verklaring van de VN-organen – maar gaat wel in op de problemen die Malta ondervindt in de migratiecrisis. De minister stelt: “Wij worden alleen gelaten. Sympathieke woorden zijn niet genoeg. We hebben praktische hulp nodig. We moeten een aantal migranten herverdelen naar andere landen.” Ook stelt hij: “Hoe groter het probleem wordt, hoe minder solidariteit we krijgen. Sinds 2005 is slechts 8% van de illegale migranten in Malta herverdeeld naar andere EU-landen.”

Het bericht van minister Bartolo klinkt als een noodkreet. De Maltezen hebben immers dit jaar al 1.500 migranten binnengekregen, maar slechts 36 migranten worden volgens de huidige plannen herverdeeld. Hiernaast is er sprake van een groei van 438% in het aantal ‘aankomsten’ op de ‘Centraal-Middellandse route’. Malta ligt in het midden deze route. “We zullen ons best blijven doen op het gebied van migratie, maar we zullen niet, en kunnen niet, het crisiscentrum van Europa worden,” aldus Bartolo.