Een jaar na de verkiezingen zouden de V-partijen – Vlaams Belang en N-VA – een meerderheid in Vlaanderen behalen bij nieuwe verkiezingen. Dat blijkt uit een peiling van de VUB en UA voor VRT NWS en De Standaard. Vlaams Belang is met bijna een kwart van de stemmen afgetekend de grootste.

Ten opzichte van 26 mei 2019 stijgt Vlaams Belang met 6 procentpunt tot een score van 24,5%. De vooruitgang van de rechts-nationalistische partij gaat ten koste van de N-VA, die 4,5 procentpunt verliest. De Wever en co klokken af op 20,3%. Samen is dat bijna 45%, wat precies de helft van het aantal zetels in het Vlaams parlement vertegenwoordigt. Volgens de Mediahuis-kranten zouden Vlaams Belang en N-VA samen zelfs een krappe meerderheid halen.

Traditionele partijen blijven krimpen

De bevraging peilt ook naar de stemmotieven. Opnieuw wordt bevestigd dat de leegloop van N-VA vooral richting VB is. Zo’n 69 procent van het verlies van N-VA gaat richting Vlaams Belang. Één van de redenen daarvoor is het ongenoegen over het cordon sanitaire, dat enkel de N-VA zou kunnen breken. De twee hadden bij de verkiezingen in 2019 echter geen meerderheid.

Na de V-partijen is de versplintering groot. CD&V en Open Vld zakken verder weg tot respectievelijk 11,9% (- 3,6 procentpunt) en 11,6% (- 1,5 procentpunt). Linkse partijen kunnen dan weer wel op een lichte vooruitgang rekenen. Groen en sp.a halen 11% van de stemmen (+ 1 en + 0,6 procentpunten). PVDA gaat 2,9 procentpunt vooruit.