In de Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft een meerderheid zich achter een oproep geschaard om kinderen uit Griekse migrantenkampen op te vangen in België. Het initiatief daarvoor kwam van de groene fractie, die tevreden reageert.

De oproep is gericht aan de Belgische regering. Een meerderheid van groenen, socialisten, liberalen, christendemocraten en de PVDA wil een aantal niet-begeleide minderjarigen uit Griekse migrantenkampen opvangen in ons land. Het initiatief kadert in een breder Europees project, waar verschillende landen zich reeds hebben aangesloten. Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) laakt al langer de afzijdige houding van België tegenover het dossier, maar haalt nu toch zijn slag thuis.

Het zou gaan om tientallen minderjarige niet-begeleide migranten, die momenteel in een Grieks opvangkamp verblijven. “Daar moet je toch geen maanden over nadenken? De omstandigheden in de kampen zijn verschrikkelijk. Dat zijn overbevolkte vuilnisbelten met een tekort aan voeding, proper water en sanitair. Er zijn onlusten, branden en berichten over seksueel misbruik. Dat is geen plek voor kinderen zonder ouders”, reageert De Vriendt aan De Tijd. “Een overwinning van de menselijkheid en de solidariteit”, schrijft hij nog op Twitter.

De commissie keurde enkel een oproep aan de regering goed. Het is nu dus aan de minderheidsregering-Wilmès om daar gehoor aan te geven. Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) liet eerder al weten te werken aan een oplossing. Nu ook de drie partijen van de noodregering zich in het parlement achter de oproep scharen, is die oplossing wellicht niet veraf.