Franse journalist en essayist Eric Zemmour is aangevallen door een man op straat. Dat werd gefilmd en de video verspreidde zich op sociale media. Het parket van Parijs heeft besloten een onderzoek op te starten. Dat meldt het Franse tijdschrift Paris Match.

(Lees verder onder de video)

Eric Zemmour werd beledigd en bespuugd 

Eric Zemmour is een Franse journalist en essayist. Hij schreef voor het dagblad Le Figaro van 1996 tot 2009 en is nog steeds columnist bij Le Figaro Magazine. Eric Zemmour wordt vaak uitgenodigd voor talkshows, zeker omdat hij een zeer scherpe debatstijl heeft. Hij staat zeer sceptisch tegenover de islam en lokt graag felle reacties uit. Tevens is hij een enorme supporter van de Franse natiestaat van weleer, zoals Charles de Gaulle dat zag. Hij is dus een zogenaamde gaullist.

Hij werd gevolgd op straat en gewelddadig beledigd. Naar verluidt zou de Franse president, Emmanual Macron, hem daarvoor zelfs gebeld hebben. Het hele voorval werd gefilmd en dat filmpje verspreidde zich al snel op de sociale media. Veel politici reageerden hierop met walging. Zo schreef Gérard Larcher, de voorzitter van de Franse Senaat, dat de aanvaller moet gearresteerd worden.

 

In de video achtervolgt de man Eric Zemmour. Hij beledigt en bedreigt hem. Op het einde laat de man zijn gezicht zien en beweert hij zelfs op hem gespuugd te hebben. Daarom heeft het parket van Parijs dus een zaak geopend om de man op te sporen.

Zelf ook aangeklaagd

Eric Zemmour zelf is ook aangeklaagd wegens ‘publieke beledigingen van raciale aard’ en ‘publieke provocatie tot rassenhaat’. De zaak zou in januari voorkomen, maar die is uitgesteld. Half september kreeg hij ook een boete van 3.000 euro wegens het ‘uitlokken van religieuze haat’ na een opmerking over de islam die hij al in 2016 gemaakt had. Zijn advocaat is voor dat laatste in beroep gegaan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.